Nieuwbouw HPC Datacenter RUG, Groningen

augustus 2020
mei 2021
1000 m²
In opdracht van:
Rijksuniversiteit Groningen
In samenwerking met:
Team 4 Architecten
1

Datacenter RUG Groningen

Voor de Rijksuniversiteit Groningen bouwen wij een tweelaags datacenter. De omvang van het datacenter is ca. 1000 m2. Het nieuwe datacenter aan de Grouwelerie in Groningen wordt beheerd door Engie Services Nederland NV.

 

Het project is een Design & Build traject onder UAV-GC contract. Samen met Team 4 architecten zijn wij verantwoordelijk voor zowel het ontwerp als de uitvoering.

 

Naar verwachting kan het datacenter begin 2022 in gebruik worden genomen.

Lage PUE en TüV certificering

De RUG stelt hoge eisen aan de bescherming van informatie en het waarborgen van de continuïteit van de IT-processen. Het nieuwe HPC (High Performance Computing) datacenter zal daarom worden gecertificeerd door TüV.

 

Het nieuwe datacenter van de RUG wordt een datacenter met PUE <1,25. PUE geeft de ratio weer tussen het totale stroomverbruik van een datacenter en het stroomverbruik van de computerapparatuur zelf. Wanneer in het datacenter 125 Watt aan stroom wordt verbruikt om een 100 Watt server te voeden dan is de PUE 1,25. Het verschil van 25 Watt wordt gebruikt voor faciliteiten zoals koelsystemen, UPS, verlichting etc. 

 

De gevel heeft een weerstandsklasse 3, dit is een hoge mate van inbraakwerendheid. De binnenwanden van de datazalen waar de racks staan krijgen weerstandsklasse 2.