Het meest circulaire gebouw van Friesland

Nieuwbouw circulaire centrale het Swettehûs

maart 2020
juli 2021
In opdracht van:
Provincie Fryslân
In samenwerking met:
GEAR architecten, Sweco, ITBB, De Waard, Donkergroen

In opdracht van de provincie Fryslân gaat het team aan de slag met de bouw van het Swettehûs. Deze circulaire centrale komt in Leeuwarden en hier worden straks 40 Friese bruggen op afstand bediend. Naast een werkplek voor ongeveer 20 brugbedienaars, doet het nieuwe gebouw en terrein straks dienst als uitvalsbasis voor provinciale medewerkers vaarwegbeheer, nautische zaken en de technische dienst voor onderhoud van bruggen en sluizen.


De provincie wil een zo circulair mogelijk gebouw realiseren, dat betekent onder andere dat het zoveel mogelijk van gebruikte materialen en herbruikbare grondstoffen gebouwd gaat worden.

Kaart met locatie van het Swettehûs, Leeuwarden
Kaart met locatie van het Swettehûs, Leeuwarden

Start samenwerking voor de circulaire centrale

De opdracht voor de bouw is gegund aan Bouwgroep Dijkstra Draisma. Het team die er vanaf 9 juli 2019 mee aan de slag gaat bestaat daarnaast uit GEAR architecten, Sweco, ITBB, de Waard en Donkergroen. In het bouwteam werkt de provincie samen met de Bouwgroep, onderwijs- en kennisinstellingen om gezamenlijk een zo circulair mogelijk gebouw te maken.

Op 9 juli overhandigde gedeputeerde Avine Fokkens van de provincie Fryslân symbolisch een brugwachtersklompje aan Biense Dijkstra. Daarbij had zij het verzoek om deze een mooie plek de geven in het nieuwe gebouw, passend bij de circulaire gedachte.

Overhandiging brugwachtersklompje  - 1
Overhandiging brugwachtersklompje  - 2
Overhandiging brugwachtersklompje  - 3
Overhandiging brugwachtersklompje  - 4
Overhandiging brugwachtersklompje  - 5

Overhandiging brugwachtersklompje

Op 9 juli 2019 overhandigde gedeputeerde Fokkens symbolisch een brugwachtersklompje aan Biense Dijkstra. Met daarbij het verzoek het klompje een tweede leven te geven in het nieuwe gebouw, helemaal passend bij het circulaire gedachtegoed. In het bouwteam werkt de provincie samen met de Bouwgroep, onderwijs- en kennisinstellingen om gezamenlijk een zo circulair mogelijk gebouw te realiseren. Lees hier het volledige nieuwsbericht.