Het meest circulaire gebouw van Friesland

Nieuwbouw circulaire centrale het Swettehûs

november 2020
november 2021
In opdracht van:
Provincie Fryslân
In samenwerking met:
GEAR architecten, Sweco, ITBB, De Waard, Donkergroen

Swettehûs: het circulaire icoon van Fryslân

In opdracht van de provincie Fryslân gaat het team aan de slag met de bouw van het Swettehûs. Deze circulaire centrale komt in Leeuwarden en hier worden straks 40 Friese bruggen op afstand bediend. Naast een werkplek voor ongeveer 20 brugbedienaars, doet het nieuwe gebouw en terrein straks dienst als uitvalsbasis voor provinciale medewerkers vaarwegbeheer, nautische zaken en de technische dienst voor onderhoud van bruggen en sluizen.

 

De opdracht voor de bouw is gegund aan Bouwgroep Dijkstra Draisma. Het team die er vanaf 9 juli 2019 mee aan de slag gaat bestaat daarnaast uit GEAR architectenSwecoITBBde Waard en Donkergroen. In het bouwteam werkt de provincie samen met de Bouwgroep, onderwijs- en kennisinstellingen om gezamenlijk een zo circulair mogelijk gebouw te maken.

 

Bouwgroep Dijkstra Draisma start in november 2020 met de bouw, eind volgend jaar is het klaar.

Fryslan

Fundering

18 december 2020

1

Vorige week is het beton gestort voor de fundering van het gebouw. Dit beton bestaat voor 30% uit hergebruikt granulaat en is dus ook duurzaam. Na de feestdagen gaan we de hoogte in, dan wordt er steeds meer zichtbaar van het gebouw.

1
2

Grondwerkzaamheden van start

14 oktober 2020

De bouw van It Swettehûs Leeuwarden is van start. De eerste damwand is de grond in geslagen. Deze damwanden zaten voorheen in het Van Harinxmakanaal en zijn vrijgekomen tijdens het herinrichtingproject Marsum-Deinum.

Definitief ontwerp gepresenteerd

23 juni 2020

Circulaire ambities vertaald naar ontwerp nieuwe bediencentrale. Volledig energieneutraal en voor een groot deel circulair. Dinsdag 23 juni 2020 werd het ontwerp gepresenteerd. Bekijk hieronder de video.

 

De provincie wil een zo circulair mogelijk gebouw realiseren. Dat betekent onder andere dat minimaal 40% uit hergebruikt materiaal bestaat en een deel van de nieuwe materialen biologisch is. “Fantastisch dat we met dit ontwerp onze ambitie om koploper te worden in de circulaire economie zichtbaar kunnen maken. De kennisontwikkeling is enorm en het wordt een prachtig gebouw om in te werken”, aldus gedeputeerde Avine Fokkens-Kelder. 

Impressie
Overhandiging klompje

Gunning Swettehûs aan Dijkstra Draisma

9 juli 2019

Op 9 juli 2019 overhandigde gedeputeerde Fokkens symbolisch een brugwachtersklompje aan Biense Dijkstra. Met daarbij het verzoek het klompje een tweede leven te geven in het nieuwe gebouw, helemaal passend bij het circulaire gedachtegoed. In het bouwteam werkt de provincie samen met de Bouwgroep, onderwijs- en kennisinstellingen om gezamenlijk een zo circulair mogelijk gebouw te realiseren.