Het meest circulaire gebouw van Friesland

Nieuwbouw circulaire centrale het Swettehûs

november 2020
november 2021
In opdracht van:
Provincie Fryslân
In samenwerking met:
GEAR architecten, Sweco, ITBB, De Waard, Donkergroen

Swettehûs: het circulaire icoon van Fryslân

In opdracht van de provincie Fryslân zijn we gestart met de bouw van het Swettehûs, hét circulaire icoon van Fryslân. Deze circulair gebouwde centrale komt in Leeuwarden en hier worden straks 40 Friese bruggen op afstand bediend. Naast een werkplek voor ongeveer 20 brugbedienaars, doet het nieuwe gebouw en terrein straks dienst als uitvalsbasis voor provinciale medewerkers vaarwegbeheer, nautische zaken en de technische dienst voor onderhoud van bruggen en sluizen.

 

De opdracht voor de bouw is gegund aan Bouwgroep Dijkstra Draisma. Het team dat sinds 9 juli 2019 al aan het Swettehûs werkt bestaat daarnaast uit GEAR architectenSwecoITBBde Waard en Donkergroen. In het bouwteam werkt de provincie samen met de Bouwgroep, onderwijs- en kennisinstellingen om de nieuwe bediencentrale zo circulair mogelijk te bouwen.

 

Bouwgroep Dijkstra Draisma is in november 2020 gestart met de bouw, de verwachting is dat het Swettehûs eind 2021 klaar is.

Energiedamwanden

September 2021

Voor het aanleggen van de haven worden damwanden uit een vorig provinciaal project hergebruikt. Op de damwanden zijn leidingen geplaatst die thermische energie uit de bodem en het oppervlaktewater gaan halen voor verwarming en koeling van het gebouw. Deze vorm van aquathermie door energiedamwanden is een primeur voor Fryslân.

De vloerverwarming wordt gelegd

Juli 2021

Hergebruikte koelcelpanelen

Juni 2021

Deze week is de werkplaats van It Swettehûs Leeuwarden bekleed met hergebruikte koelcelpanelen. Deze panelen zijn eerder gebruikt in een grote koelcel in de randstad. De panelen blijven zichtbaar aan de binnenkant, dit geeft een industrieel uiterlijk. De buitenkant wordt bekleed met een profielplaat.

De top van het Swettehûs is bereikt!

12 mei 2021

Brugbediencentrale It Swettehûs bereikte woensdag het hoogste punt. Een bijzondere mijlpaal voor dit bijzondere gebouw en dat werd feestelijk gevierd!

 

Zanger Piter Wilkens opende het feest met zijn toepasselijke 'Brêgewipper shanty'. Op het dak van de nieuwe bediencentrale hesen bouwvakkers en brugwachters de vlag.

De eerste gevelelementen worden geplaatst

Maart 2021

De eerste prefab gevelelementen worden geplaatst bij It Swettehûs. Deze elementen worden geïsoleerd met cellulose, een product dat bestaat uit gerecycled drukwerk zoals kranten. Een mooi voorbeeld van het opwaarderen van een afvalstroom tot een bruikbaar product.

De begane grondvloer wordt gelegd

Januari 2021

De bouw van it Swettehûs gaat op schema verder. Momenteel wordt de begane grondvloer gelegd zodat we in februari omhoog kunnen met het gebouw.

De fundering wordt gestort

18 december 2020

Vorige week is het beton gestort voor de fundering van het gebouw. Dit beton bestaat voor 30% uit hergebruikt granulaat en is dus ook duurzaam. Na de feestdagen gaan we de hoogte in, dan wordt er steeds meer zichtbaar van het gebouw.

Grondwerkzaamheden van start

14 oktober 2020

De bouw van It Swettehûs Leeuwarden is van start. De eerste damwand is de grond in geslagen. Deze damwanden zaten voorheen in het Van Harinxmakanaal en zijn vrijgekomen tijdens het herinrichtingproject Marsum-Deinum.

Definitief ontwerp gepresenteerd

23 juni 2020

Circulaire ambities vertaald naar ontwerp nieuwe bediencentrale. Volledig energieneutraal en voor een groot deel circulair. Dinsdag 23 juni 2020 werd het ontwerp gepresenteerd. Bekijk hieronder de video.

 

De provincie wil een zo circulair mogelijk gebouw realiseren. Dat betekent onder andere dat minimaal 40% uit hergebruikt materiaal bestaat en een deel van de nieuwe materialen biologisch is. “Fantastisch dat we met dit ontwerp onze ambitie om koploper te worden in de circulaire economie zichtbaar kunnen maken. De kennisontwikkeling is enorm en het wordt een prachtig gebouw om in te werken”, aldus gedeputeerde Avine Fokkens-Kelder. 

1024x574

Gunning Swettehûs aan Dijkstra Draisma

9 juli 2019

Op 9 juli 2019 overhandigde gedeputeerde Fokkens symbolisch een brugwachtersklompje aan Biense Dijkstra. Met daarbij het verzoek het klompje een tweede leven te geven in het nieuwe gebouw, helemaal passend bij het circulaire gedachtegoed. In het bouwteam werkt de provincie samen met de Bouwgroep, onderwijs- en kennisinstellingen om gezamenlijk een zo circulair mogelijk gebouw te realiseren. 

1024x574