In opdracht van de provincie Fryslân hebben wij het Swettehûs gebouwd, hét circulaire icoon van Fryslân. Deze circulair gebouwde centrale staat in Leeuwarden en hier worden 40 Friese bruggen op afstand bediend. Naast een werkplek voor ongeveer 20 brugbedienaars, doet het nieuwe gebouw en terrein dienst als uitvalsbasis voor provinciale medewerkers vaarwegbeheer, nautische zaken en de technische dienst voor onderhoud van bruggen en sluizen.
De opdracht voor de bouw is gegund aan Bouwgroep Dijkstra Draisma. Het team dat sinds 9 juli 2019 aan het Swettehûs heeft gewerkt bestaat daarnaast uit GEAR architecten, Sweco, ITBB, de Waard en Donkergroen. In het bouwteam werkte de provincie samen met de Bouwgroep, onderwijs- en kennisinstellingen om de nieuwe bediencentrale zo circulair mogelijk te bouwen.
Bouwgroep Dijkstra Draisma is in november 2020 gestart met de bouw, begin 2022 is het Swettehûs opgeleverd.
De bouw van It Swettehûs is klaar. Op vrijdag 20 mei 2022 opende gedeputeerde Avine Fokkens-Kelder samen met Biense Dijkstra de nieuwe brugbediencentrale in Leeuwarden. Weervrouw Helga van Leur was dagvoorzitter tijdens het feestelijke programma.
Een dag later op zaterdag 21 mei 2022 kon iedereen een kijkje nemen in It Swettehûs. Voor jong en oud was er iets te doen: een rondleiding door het circulaire gebouw, uitleg over de brugbediencentrale en voor de jongsten een springkussen. Met ruim 750 bezoekers was het een zeer geslaagde dag.
Op 9 juli 2019 overhandigde gedeputeerde Fokkens symbolisch een brugwachtersklompje aan Biense Dijkstra. Met daarbij het verzoek het klompje een tweede leven te geven in het nieuwe gebouw. Nu bijna twee jaar later heeft het klompje een prachtig plekje in het gebouw gekregen, helemaal passend bij het circulaire gedachtegoed.
Op 11 januari 2022 zetten Sjoerd Vrieswijk (Hoofd Provinciale Waterstaat bij de provincie Fryslân) en Heerke Osinga (Projectleider bij Bouwgroep Dijkstra Draisma) de handtekening, waarmee de tweede deeloplevering van It Swettehús officieel werd. Hiermee is het gebouw opgeleverd. Nu rest alleen nog het gereedmaken van het terrein rondom It Swettehús.
Is het niet prachtig geworden? Naast de werkzaamheden aan de buitenkant, is er de afgelopen tijd ook hard gewerkt aan het interieur. Zo zijn het wilgenbankje en de biobased eikenhouten stoelen onderdeel van de circulaire inrichting. Ook de stoelen gemaakt van 100% gerecyclede petflessen krijgen in het werkcafé een tweede leven.
Nadat de insteekhaven van It Swettehûs afgelopen weekend is gevuld met water, is de PW10 gistermiddag de haven binnen gevaren. Het nieuwe, volledig elektrische inspectievaartuig van Nautische Zaken heeft hiermee de primeur. Daarnaast zijn wij druk bezig met de afwerking aan zowel de binnen- als buitenkant.
De bouw van het bediencentrum en steunpunt is bijna klaar. Daarom besloot Provinsje Fryslân in samenwerking met Bouwgroep Dijkstra Draisma de deuren van het Swettehûs alvast te openen voor een kijkje achter de schermen.
Tijdens de open dag werden er rondleidingen gegeven en kon men vragen stellen aan medewerkers van de Provincie, Bouwgroep Dijkstra Draisma en medewerkers van het Swettehûs zoals een brugbedienaar die ter plekke aanwezig was. Aan de mensen werd onder andere uitgelegd wat het principe is van circulair bouwen en welke circulaire toepassingen te vinden zijn in het Swettehûs.
Voor het aanleggen van de haven worden damwanden uit een vorig provinciaal project hergebruikt. Op de damwanden zijn leidingen geplaatst die thermische energie uit de bodem en het oppervlaktewater gaan halen voor verwarming en koeling van het gebouw. Deze vorm van aquathermie door energiedamwanden is een primeur voor Fryslân.
Deze week is de werkplaats van It Swettehûs Leeuwarden bekleed met hergebruikte koelcelpanelen. Deze panelen zijn eerder gebruikt in een grote koelcel in de randstad. De panelen blijven zichtbaar aan de binnenkant, dit geeft een industrieel uiterlijk. De buitenkant wordt bekleed met een profielplaat.
Brugbediencentrale It Swettehûs bereikte woensdag het hoogste punt. Een bijzondere mijlpaal voor dit bijzondere gebouw en dat werd feestelijk gevierd!
Zanger Piter Wilkens opende het feest met zijn toepasselijke 'Brêgewipper shanty'. Op het dak van de nieuwe bediencentrale hesen bouwvakkers en brugwachters de vlag.
De eerste prefab gevelelementen worden geplaatst bij It Swettehûs. Deze elementen worden geïsoleerd met cellulose, een product dat bestaat uit gerecycled drukwerk zoals kranten. Een mooi voorbeeld van het opwaarderen van een afvalstroom tot een bruikbaar product.
Circulaire ambities vertaald naar ontwerp nieuwe bediencentrale. Volledig energieneutraal en voor een groot deel circulair. Dinsdag 23 juni 2020 werd het ontwerp gepresenteerd. Bekijk hieronder de video.
De provincie wil een zo circulair mogelijk gebouw realiseren. Dat betekent onder andere dat minimaal 40% uit hergebruikt materiaal bestaat en een deel van de nieuwe materialen biologisch is. “Fantastisch dat we met dit ontwerp onze ambitie om koploper te worden in de circulaire economie zichtbaar kunnen maken. De kennisontwikkeling is enorm en het wordt een prachtig gebouw om in te werken”, aldus gedeputeerde Avine Fokkens-Kelder.
Op 9 juli 2019 overhandigde gedeputeerde Fokkens symbolisch een brugwachtersklompje aan Biense Dijkstra. Met daarbij het verzoek het klompje een tweede leven te geven in het nieuwe gebouw, helemaal passend bij het circulaire gedachtegoed. In het bouwteam werkt de provincie samen met de Bouwgroep, onderwijs- en kennisinstellingen om gezamenlijk een zo circulair mogelijk gebouw te realiseren.