Nieuwbouw

Nieuwbouw 40 'Nul op de Meter' woningen, Groningen

juli 2016
juli 2017
In opdracht van:
Nijestee / Kuub, Groningen
In samenwerking met:
Zofa Architecten, Groningen

Het project ZON Wonen bestaat uit betaalbare grondgebonden woningen waarbij de bewoners de vrijheid hebben om de woning aan de eigen eisen aan te passen. Zofa Architecten heeft een eigen identiteit aan elke woning gegeven. In 2012 is het project ZON Wonen begonnen. En drie jaar later zijn alle 46 woningen van ZON Wonen l opgeleverd. De bewoners wonen hier met veel plezier, reden genoeg om hier vervolg aan te geven met nog eens 40 woningen op de locatie ernaast aan de Grote Beerstraat, Nul op de Meter!

NUL OP DE METER

ZON Wonen ll is het vervolg op het succes van het project ZON Wonen l. Het ontwerp is grotendeels hetzelfde gebleven en bestaat uit een ruim huis met kwaliteit. De woningen zijn ongeveer 130m² groot, verdeeld over 2 woonlagen en een zolder. Het mooie aan ZON Wonen ll is dat  alle woningen Nul op de Meter zijn. 

Dat betekent dat de bewoners geen energierekeningen meer zullen hebben. De woningen hebben geen gasaansluiting, het huis wordt verwarmd met een warmtepomp die werkt op elektriciteit. Per woning is berekend hoeveel zonnepanelen er op het dak kwamen. Hierbij is niet alleen gekeken naar de stand van de zon ten opzichte van het huis, maar is er ook rekening gehouden met de bestaande bomen die rond de wijk staan. Zo kan het dus gebeuren dat het ene huis 28 panelen heeft gekregen en een ander huis 40. Zonnepanelen op het dak wekken 7000 kWh per huis op. Men staat 10 jaar garant dat er minimaal 2700kWh over blijft voor huishoudelijk verbruik zoals koelkast en de tv. Dit is een investering die op dit moment goed financierbaar is.

LOCATIE

Aan de Grote Beerstraat, naast de locatie van ZON Wonen l zijn ruim 40 gezinswoningen van ZON Wonen ll gebouwd. Vlakbij het centrum van Groningen, het Noorderplantsoen en het winkelcentrum Paddepoel. De locatie is voor veel bewoners van ZON l reden geweest om voor dit project te kiezen. 

In de gezellige stadswijk Paddepoel zijn alle voorzieningen die je nodig hebt. Zo beschikt het winkelcentrum over een gevarieerd aanbod van winkels en vind je in de wijk een Vensterschool, een bibliotheek, sportvelden, een zwembad en een treinstation. Met de fiets ben je vanuit de wijk zo in het centrum. 

ZON Wonen biedt een goede ontsluiting naar de ringweg van Groningen en is daardoor goed bereikbaar met de auto, maar ook met bus of trein ben je snel waar je wilt zijn.

 

Bezoek voor meer informatie over de woningen, de ervaringen en het team de website Zon Wonen Groningen.

 

Benieuwd hoe het is om in een Nul op de meter huis te gaan wonen? Bekijk hier de aflevering van GoudGroen.