Design & Build

Integraal Kindcentrum Marum

augustus 2021
juni 2022
3780 m²
In opdracht van:
Gemeente Westerkwartier
In samenwerking met:
Kristinsson Architecten

Nieuwbouw energieneutraal Design & Build IKC Marum

Onlangs hebben wij de Europese aanbesteding gewonnen voor de realisatie van Integraal Kindcentrum (IKC) Marum. Mede dankzij de hoge scores op duurzaamheid en comfort en het fraai vormgegeven ontwerp van Kristinsson Architecten zijn wij geselecteerd deze Design & Build opdracht uit te voeren.

 

Het nieuwe onderwijsgebouw wordt volledig energieneutraal gebouwd en overstijgt ruim het programma van eisen Frisse scholen.

 

ITBB Installatietechniek verzorgd de E- en W-installaties en Donker Design is verantwoordelijk voor de terreininrichting.

 

Impressie: Kristinsson Architecten
Impressie: Kristinsson Architecten
Impressie: Kristinsson Architecten
Impressie: Kristinsson Architecten

Multifunctioneel

Het nieuwe IKC wordt gebouwd voor kinderen van 0 tot 13 jaar. De locatie voor het IKC is het trainingsveld van voetbalvereniging SV Marum op Sportpark De Holten.

 

In dit IKC krijgen de beide Marumer scholen OBS De Springplank en CBS De Bron van school-bestuur Quadraten een plek. Daarnaast huisvest het gebouw de kinderopvanginstelling Quadraten Kinderopvang (stichting in oprichting). Naast een peuterspeelzaal, kinderdagopvang en buitenschoolse opvang biedt het gebouw ook ruimte aan het consultatiebureau van de GGD.

In het gebouw zijn daarnaast meerdere ruimten beschikbaar voor muziekonderwijs en een bibliotheek.

De relatie met de omgeving

Het ontwerp is eenvoudig van opzet en daarin ligt juist de kracht.

Het is duidelijk en overzichtelijk maar biedt ook een prettig verblijf. Het gebouw opent zich naar de omgeving door de naar binnen gevouwde gevel, witte kleur en grote luifel. Daarnaast voorkomt dit een zogeheten flessenhals waardoor opstoppingen worden voorkoming. 

 

De esthetische meerwaarde zit vooral in de interactie met de omgeving, de gevels, de entree en het lichte en ruimtelijke karakter binnen van onder meer de centrale hal met grote tribunetrap.

Een mooi detail vormen de boomkolommen en het daklicht binnen.

 

1
2

Natuurlijke uitstraling

Het plein is openbaar en voor iedereen toegankelijk. Er is bewust voor gekozen om geen hekwerk om het plein te zetten, alleen poorten bij de ingangen. Er worden wel hagen toegepast, dit heeft een natuurlijke uitstraling en biedt ruimte voor biodiversiteit in de vorm van schuilgelegenheden voor vogels.

 

 

Impressies: Kristinsson Architecten
Impressies: Kristinsson Architecten
2