Design & Build

Integraal Kindcentrum Marum

augustus 2021
juni 2022
3780 m²
In opdracht van:
Gemeente Westerkwartier
In samenwerking met:
Kristinsson Architecten

Nieuwbouw Design & Build IKC Marum

Voor de Gemeente Westerkwartier bouwden wij in Marum een nieuw, all-electric en energieneutraal Integraal Kindcentrum (IKC). Dankzij de hoge scores op duurzaamheid en comfort en het fraai vormgegeven ontwerp van Kristinsson Architecten zijn wij destijds geselecteerd om deze Design & Build opdracht uit te voeren. Het nieuwe onderwijsgebouw is volledig energieneutraal en overstijgt ruim het programma van eisen Frisse scholen. ITBB Installatietechniek verzorgd de E- en W-installaties en Donker Design was verantwoordelijk voor de terreininrichting.

 

Multifunctioneel

Het nieuwe IKC is gebouwd voor kinderen van 0 tot 13 jaar. De locatie voor het IKC is het trainingsveld van voetbalvereniging SV Marum op Sportpark De Holten.

 

In dit IKC hebben de beide Marumer scholen OBS De Springplank en CBS De Bron van school-bestuur Quadraten een plekje gekregen. Daarnaast huisvest het gebouw de kinderopvanginstelling Quadraten Kinderopvang (stichting in oprichting). Naast een peuterspeelzaal, kinderdagopvang en buitenschoolse opvang biedt het gebouw ook ruimte aan het consultatiebureau van de GGD.

In het gebouw zijn daarnaast meerdere ruimten beschikbaar voor muziekonderwijs en een bibliotheek.

De relatie met de omgeving

Het ontwerp is eenvoudig van opzet en daarin ligt juist de kracht.

Het is duidelijk en overzichtelijk maar biedt ook een prettig verblijf. Het gebouw opent zich naar de omgeving door de naar binnen gevouwde gevel, witte kleur en grote luifel. Daarnaast voorkomt dit een zogeheten flessenhals waardoor opstoppingen worden voorkoming. 

 

De esthetische meerwaarde zit vooral in de interactie met de omgeving, de gevels, de entree en het lichte en ruimtelijke karakter binnen van onder meer de centrale hal met grote tribunetrap.

Een mooi detail vormen de boomkolommen en het daklicht binnen.

 

Natuurlijke uitstraling

Het plein is openbaar en voor iedereen toegankelijk. Er is bewust voor gekozen om geen hekwerk om het plein te zetten, alleen poorten bij de ingangen. Er worden wel hagen toegepast, dit heeft een natuurlijke uitstraling en biedt ruimte voor biodiversiteit in de vorm van schuilgelegenheden voor vogels.

 

 

Opening IKC Marum

21 september 2022

We vierden vandaag de officiële opening van IKC Marum, daarbij werd ook de nieuwe naam onthuld: Marelint. We realiseerden dit nieuwe multifunctionele gebouw voor kinderen van 0 tot 13 jaar. De beide Marumer scholen, de kinderopvang, peuterspeelzaal, kinderdagopvang, de buitenschoolse opvang en de GGD zijn bij elkaar gekomen onder één dak.  Daarnaast zijn meerdere ruimten beschikbaar voor muziekonderwijs en een bibliotheek. Met 3.670m2 is daar genoeg ruimte voor en daarnaast is het gebouw ook nog eens energieneutraal door onder andere de 430 zonnepanelen.

 

Wij wensen iedereen veel plezier toe in het nieuwe pand. 

Oplevering IKC Marum

7 juli 2022

Een nieuw schooljaar in een nieuwe school. Dat geldt voor de kinderen in Marum, want voor hen staat een gloednieuwe Integraal Kindcentrum (IKC) klaar. Vandaag overhandigden we de sleutel en dat vierden we samen met de opdrachtgever Gemeente Westerkwartier en alle partners die hierbij betrokken waren.

Hoogste punt

28 januari 2022

Het hoogste punt van de bouw van het nieuwe Integraal Kindcentrum(IKC) in Marum is bereikt. Deze mijlpaal werd vanwege de coronamaatregelen helaas niet uitgebreid gevierd.

Wel vierden alle aanwezige medewerkers op de bouw een klein feestje. Zij kregen op de bouwplaats een snackkar op bezoek. De bouw ligt op schema en dat betekent dat de kinderen en de gebruikers vanaf het schooljaar 2022-2023 in het IKC terecht kunnen. Tot die tijd worden de huidige gebouwen nog gebruikt.

Feestelijk startsein nieuwbouw IKC Marum

30 augustus 2021

Maandag is de eerste paal geslagen voor de nieuwbouw van IKC Marum. Wethouder Elly Pastoor van Gemeente Westerkwartier gaf samen met een grote groep basisschoolleerlingen het startsein. Er zijn iets meer dan tweehonderd heipalen ca. negentien meter diep de grond in gegaan.

 

Lees hier het artikel van RTV Noord.

Impressies: Kristinsson Architecten
Impressies: Kristinsson Architecten