Nieuwbouw

Duurzaam passiefhuis, Opeinde

oktober 2018
maart 2019
In opdracht van:
J. Steegstra
In samenwerking met:
J. Steegstra

In Opeinde hebben we gewerkt aan een bijzonder project voor particulier Jentje Steegstra. Samen met hem bouwden we een Passiefhuis in het bijzondere projectplan: De Peinder Mieden. Ben je nieuwsgierig naar wat dit allemaal inhoudt? We nemen je graag mee tijdens de bouw van deze zeer duurzame woning door middel van onze driedelige videoreeks. Bekijk hier het laatste deel!

In de Peinder Mieden bouwen 38 kopers op 87 hectare stuk voor stuk hun eigen droomhuis. Jentje heeft zijn eigen ontwerp aangeleverd, wat het huis persoonlijk en uniek maakt. Verder kijken? Deel één en twee van de videoreeks kun je hier vinden.

Passiefhuis: ventilatiegaten in plaats van openslaande ramen

Een passiefhuis is extreem goed geïsoleerd en heeft een bijzonder laag energieverbruik. De isolatie begint met het obsessief opsporen en afdichten van kieren die tijdens de bouw ontstaan, om zo te voorkomen dat de warmte in het huis weglekt. Andere warmteplekken worden ook aangepakt, zo krijgt de voordeur bijvoorbeeld geen brievenbusopening. Ook kunnen de ramen die in het huis komen niet worden geopend, dit zijn namelijk ook warmtelekken. In plaats daarvan komen er twee ventilatiegaten die in de zomer open kunnen worden gezet. De energie voor het huis wordt opgewekt met zonnepanelen.

 

Opvallende architectuur

Door het persoonlijke ontwerp van Jentje bouwen we een unieke woning. Het huis komt niet op een terp, maar in een terp. Aan de oost-, zuid- en westkant wordt veel glas gebruikt om de warmte van de zon te vangen. Daarnaast draagt dit ook bij aan het prachtige uitzicht van de omliggende natuur.

 

Het huis wordt precies groot genoeg om te kunnen wonen, te werken en met voldoende privacy voor de gezinsleden. Dit wordt mede gecreëerd doordat de woonverdieping geen vaste binnenwanden krijgt. In plaats daarvan komen verrijdbare kasten, die aaneengeschakeld een verschuifbare wand vormen. Elke vierkante meter kost namelijk geld en moet verwarmd worden. "De natuur heeft voorrang, en die moeten wij zo weinig mogelijk verstoren" volgens Jentje.

Waarom Bouwgroep Dijkstra Draisma?

Jentje Steegstra was al bekend met Bouwgroep Dijkstra Draisma. Dit komt door zijn verleden als architect. Bij de bouw van zijn woning zocht hij een aannemer die echt met hem meedenkt en zijn specifieke wensen kon vervullen. Daarnaast is Bouwgroep Dijkstra Draisma een aannemer die ver is op het gebied van duurzaamheid en bekend is met de nieuwste innovaties. "De mensen van Bouwgroep Dijkstra Draisma geven niet op, ze gaan door totdat er een oplossing is. Ze hebben een goede instelling en zitten altijd op het puntje van de stoel" aldus Jentje.

 

Visie van de opdrachtgever

Jentje beschrijft zijn visie: "De omgeving bepaalt het ontwerp van het huis; luister en kijk naar de omgeving.  Glas op oost, zuid en west; oost is ontbijt, zuid is leven, lezen en werk en west is in de avond genieten van het uitzicht en de ondergaande zon".

 

Videoreeks passief wonen in Opeinde

Ben je nieuwsgierig naar hoe dit proces verloopt? Wij nemen je graag mee tijdens de bouw van deze zeer duurzame woning. Bekijk hieronder snel de eerste twee delen van de videoreeks!