Design and Build

Design and Build 68 appartementen Molukkenstraat, Groningen

februari 2018
oktober 2019
In opdracht van:
Lefier
In samenwerking met:
De Unie Architecten

De Molukkenstraat in Groningen krijgt er 68 nieuwbouwappartementen bij. Voor Lefier bouwen we 34 sociale huurappartementen, gasloos en aardbevingsbestendig. Ook bouwen we op de naastgelegen locatie 34 vrije sector huurappartementen.

De Nieuw-Indische buurt in Groningen wordt al sinds 2005 vernieuwd. De realisatie van het complex aan de Molukkenstraat maakt hier deel van uit. De gedateerde portiekwoningen maken plaats voor moderne appartementen en eengezinswoningen.

 

 

SAMENWERKING in ontwikkeling

Om omwonenden te betrekken bij het ontwerp van de nieuwbouw was een prijsvraag uitgezet. Een selectie van bewoners uit de Nieuw Indische Buurt vormde de jury en heeft het winnende plan van Bouwgroep Dijkstra Draisma in samenwerking met De Unie Architecten gekozen. Oktober 2017 werd de overeenkomst ondertekend. Lees hier ook het artikel: 'Molukkenstraat Groningen ondertekend!'

 

Ondertekening

UITDAGING IN STIJL EN LOGISTIEK

De moderne en aardbevingsbestendige appartementen zijn stuk voor stuk zo'n 70 m² en beschikken over een balkon en eigen fietsenstalling. Alle appartementen hebben een mooie ligging in de nabijheid van het Molukkenpark. Er zijn diverse mogelijkheden om te parkeren, onder andere in de naastgelegen garage aan de Bandoengstraat.​

Het metselwerk is steen voor steen uitgedacht en uitgetekend door de metselaars om de geveluitstraling te laten aansluiten op de stijl van de Amsterdamse School, die ook is toegepast in de omringende wijken.

De echte uitdaging lag echter in het logistieke deel van het project. Midden in de drukke Groningse stad is namelijk maar weinig ruimte voor een bouwterrein. Lees meer over de werkzaamheden en uitdagingen van dit project in het artikel van Bouwen In Het Noorden.

 

WIJKVERNIEUWING

In de Nieuw Indische Buurt wordt sinds 2005 gewerkt aan wijkvernieuwing met als doel ervoor te zorgen dat de wijk prettig leefbaar blijft. Waar ooit portieketagewoningen stonden, staan nu moderne appartementen en eengezinswoningen met tuin. Deze nieuwbouw is de afronding van de wijkvernieuwing in de Nieuw Indische Buurt. “We zijn blij dat we met dit project bij kunnen dragen aan een gevarieerde en duurzame wijk”, zeggen Pieter Witzenburg en Erik Nicolai.

 

STARTSEIN GEGEVEN

Donderdag 12 april gaf wethouder Roeland van der Schaaf samen met Pieter Witzenburg, directeur Vastgoed van Lefier en Erik Nicolai, directielid Bouwgroep Dijkstra Draisma het startsein voor de bouw van de 34 sociale huurappartementen. Bekijk hier het artikel: 'Nieuwbouw Molukkenstraat gestart!'

 

Eerste Paal