Design and Build

Design and Build 21 woningen, Breezand

juni 2016
maart 2017
In opdracht van:
Woningbouwvereniging Anna Paulowna
In samenwerking met:
BBHD Architecten, Alkmaar

De vergrijzing en de veranderende zorg vragen om en met de mogelijkheid van twee slaapkamers op de eerste verdieping. Woningen waarin men lang kan blijven wonen. Woningcorporatie Anna Paulowna heeft in Breezand geen woningen die aan deze wensen voldoen, terwijl er een overschot is aan eengezinswoningen. Om de woningvoorraad op peil te houden zijn er in juni 2016 eengezinswoningen gesloopt. Dankzij deze sloop kwam er ruimte voor 21 toekomstbestendige nieuwbouw woningen.

HET ONTWERP VAN DE WONINGEN

Het ontwerp van de woningen, door BBHD Architecten uit Alkmaar, is gebaseerd op een herkenbare en vriendelijke architectuur die zich goed voegt in de bestaande bouw. De uitstraling is dorps en traditioneel en refereert naar kenmerken van huizen in omliggende straten. De vrijstaande berging in de achtertuin is ruim toegankelijk en heeft een schuin dak met zonnepanelen. In totaal hebben we drie vier-onder-een-kap woningen gebouwd aan de Narcissenstraat, twee drie-onder-een-kap woningen aan de Hyacintenstraat en één drie-onder-een-kap woning aan de Crocussenstraat.

EEN DESIGN AND BUILD CONTRACT

Waren we voorheen alleen verantwoordelijk voor een goed lopend bouwproces, nu wordt onze expertise ook gevraagd bij het ontwikkelen van gebouwen. Bij een Design and Build project is naast de uitvoering (Build) ook het ontwerp (Design) onze verantwoordelijkheid. Dus geen traditionele scheiding meer tussen het ontwerp en de uitvoering. Waar de rol van de opdrachtgever beperkter wordt, wordt onze rol en verantwoordelijkheid groter.