Nieuwbouw

De Entree, Haarlem

oktober 2017
januari 2020
In opdracht van:
Ontwikkelingsmaatschappij 023
In samenwerking met:
De Heren 5 & INBO

De Entree is dé nieuwe woonwijk in Haarlem! Een prachtig project, afgerond in opdracht van Ontwikkelingsmaatschappij 023.

In Oktober 2017 zijn we begonnen met de bouw. Ruim 2 jaar later hebben we 188 woningen gerealiseerd, 49 royale eengezinswoningen en 139 appartementen. De woningen bestaan uit een mix van hoog en laag, afwisselende gevels, verschillende tuinen, balkons en terrassen. 

TWEE BLOKKEN, TWEE ARCHITECTEN

De bouw van De Entree bestaat uit twee blokken; blok W3 en W4. Het ontwerp van de woningen is geïnspireerd op de stijl van de Haarlemse architect Johannes Benardus (Han) van Loghem (1881 – 1940). Hij wordt gezien als een vertegenwoordiger van de Nieuwe Haagse school.

 

Blok W3 is gebouwd tussen de Schipholweg en de groene 'singel' van het plan. Dit blok is ontworpen door architect Inbo.

Kavel W3 is een mix van kleine en grote appartementen en eengezinswoningen. De woningen kenmerken zich door een stoere architectuurstijl met veel aandacht voor detaillering en metselwerk. 

 

Het ontwerp van de hoekkavel W4 van De Entree komt van de hand van architect Heren5. Zij hebben onder andere getekend voor een woontoren met een bijzonder ontwerp.

ANDERE BOUWMETHODE

Voor de bouwmethode van de eengezinswoningen gebruiken we prefab betonnen wanden en kanaalplaatvloeren. Voor de appartementen gebruiken we tunnelbouw, dit is een snelle manier van bouwen. Hierbij wordt een tunnelbekisting gebruikt waarmee de wanden en de verdiepingsvloer in één stort worden gerealiseerd. De bekisting wordt na verharding van het beton uit het bouwblok getrokken, waarna de bekisting wordt hergebruikt voor de volgende stort.

OPVALLEND METSELWERK

Het metselwerk van De Entree is erg opvallend. We passen namelijk metselwerk toe met veel dynamiek, zoals: de afwisseling van stenen, terugliggend metselwerk en vooruitstekend metselwerk. Dit geeft een bijzonder effect. In het hoogste gebouw op de hoek van de Schipholweg en de Amerikaweg is zeer veel dynamiek in de gevel gebruikt, waar er bewust is gekozen voor prefab gelijmde gevelelementen. Deze prefab metselwerkgevels bestaan uit een gelijmde buitenschil. De elementen worden vervolgens per verdieping aan de vloeren van het appartementsgebouw opgehangen.

 

Lees ook ons nieuwsbericht over dit bijzondere metselwerk.

DE BOUWWERELD

Het project in Haarlem trekt de aandacht in de bouwwereld, zie ook dit artikel van bouwwereld.nl