Woningverbetering

De Dulf 4-hoog, Leeuwarden

maart 2018
augustus 2018
In opdracht van:
Elkien
In samenwerking met:
KAW

In Leeuwarden hebben we 50 woningen verbeterd! In opdracht van woningcorporatie Elkien hebben we flat De Dulf vernieuwd. Dit project was onderdeel van de duurzaamheidsdoelstelling van Elkien. De woningcorporatie heeft namelijk als doelstelling om vóór 2030 haar bezit te verbeteren, zodat het gehele bezit gemiddeld energieneutraal is. We hebben zowel binnen- als buitenwerkzaamheden verricht.

BUITENWERKZAAMHEDEN

Aan de buitenkant van de flat hebben we nieuwe kozijnen geplaatst met driedubbel glas. Het isoleren van de woningen was een belangrijk onderdeel. Zo hebben we de kopgevelisolatie verbeterd, hebben we nieuwe dakbedekking met extra isolatie geplaatst en is het plafond geïsoleerd. Dit zorgt voor een energie neutralere woning. Daarnaast hebben we zonwering en zonnepanelen geplaatst, en is het trappenhuis geschilderd.

BINNENWERKZAAMHEDEN

De eerste stap naar een volledig elektrische woning is gezet, de gasaansluiting in de keuken is namelijk verwijderd. Deze is vervangen door een elektrisch kooktoestel. Het doel van Elkien is om over een aantal jaren de flats aan te sluiten op een warmtenet, zodat de woningen volledig gasloos kunnen worden.


Ook is het ventilatiesysteem verbeterd. Door het nieuwe systeem is er constant toevoer van schone lucht en constant afvoer van vuile lucht. Een goed ventilatiesysteem is van belang om de luchtkwaliteit in de woning te verbeteren.


De keuken, het toilet en de badkamer zijn volledig vernieuwd. Naast dit alles zijn er nog een aantal kleinere werkzaamheden verricht, zoals: het herstellen van de achterwand in de keuken, het plaatsen van een nieuwe thermosstaatkraan en het aanpassen van de meterkast.

BEWONERS

Door inzet van bewonersconsulenten is dit project in goed overleg met de bewoners uitgevoerd. De bewoners hadden inspraak bij de planvorming. Na oplevering hebben zij, indien nodig, coaching aangeboden gekregen.