Bouwkundig versterken Rijksmonumentale 19e eeuwse woning, Loppersum

maart 2020
november 2020
In opdracht van:
Particulier
In samenwerking met:
Adema architecten

Versterken Rijksmonumentale woning Loppersum

Voor een particuliere opdrachtgever in Loppersum hebben wij een Rijksmonumentale woning aardbevingsbestendig gemaakt. De 19e eeuwse voormalige rentenierswoning met aangebouwd koetshuis is van binnenuit versterkt. Aan de achterzijde is het bestaande bijgebouw compleet vervangen door een nieuwe, aardbevingsbestendige aanbouw.

 

In opdracht van de bewoners hebben we ook enkele duurzaamheidsmaatregelen toegepast. Zo hebben we zonnepanelen geplaatst en isolatieglas en extra dak- en wandisolatie toegepast.

 

De werkzaamheden zijn uitgevoerd in bouwteam. Onze bouwteampartners voor dit project waren Adema Architecten, Nationaal Coördinator Groningen, ARUP, W2N constructeurs en Damstra Installatietechniek. 

Versterken in grote lijnen

De Groningse gemeente Loppersum ligt middenin het aardbevingsgebied. Bijna ieder huis in deze gemeente heeft mijnbouwschade. De woning aan de Stationslaan is een van de eerste woningen die, na de aanleg van de spoorlijn in 1884, gebouwd werd. Deze woning is tevens een van de eerste woningen in Loppersum die versterkt is.

 

Of versterking van een woning nodig is, hangt af van de constructie van de woning, de samenstelling van de grond en de verwachte grondversnelling. Daarom laat Nationaal Coördinator Groningen alle woningen in de kern van het aardbevingsgebied inspecteren. 

 

In de woning aan de Stationslaan hebben we de constructie van de vloeren en de dakconstructie verstijft. Daarnaast hebben we de verbindingen van de wanden, vloeren en de kapconstructie onderling aardbevingsbestendig gemaakt.

 

Jan Willem Zuidema, Teamleider Restauratie

Wat kunnen wij voor u betekenen?

Jan Willem Zuidema, Teamleider Restauratie