Woningverbetering

55 NOM woningen, Leeuwarden

oktober 2016
augustus 2017
In opdracht van:
Elkien Heerenveen
In samenwerking met:
Dorenbos Architecten

Energiezuinig en comfortabel, dat zijn de 55 woningen in het plangebied Jan van Scorelstraat en omstreken in Leeuwarden. Het betreffen de woningen aan de Van Loonstraat, Jan Lievenstraat en Jan van Scorelstraat. In opdracht van Elkien hebben wij deze 55 woningen aangepakt. Dit project is onderdeel van de duurzaamheidsdoelstellingen van Elkien om haar gehele bezit in 2030 energieneutraal te verbeteren.

SCHILRENOVATIE

De bestaande woning blijft in de basis bestaan. Er is een geïsoleerde schil voor de bestaande gevel geplaatst, met hierin kunststof kozijnen en triple beglazing. Het balkon is tijdelijk verwijderd en op palen terug geplaatst. De woningen hebben een nieuw geïsoleerd dak met zonnepanelen gekregen. Het ventilatiesysteem is volledig vernieuwd, hierdoor is er constant toevoer van schone lucht en afvoer van vuile lucht. Een goed ventilatiesysteem doet de luchtkwaliteit van de woning ten goede. Waar nodig zijn de keuken, badkamer en toilet vernieuwd.

 

De productie van de gevel elementen wordt ondersteund door Wurkje foar Fryslân.

NUL OP DE METER WONINGEN

Door al deze duurzame maatregelen en het plaatsen van zonnepanelen zijn de woningen energieleverend (NOM). De zonnepanelen wekken op jaar basis voldoende energie op voor de energiebehoefte van een gemiddeld huishouden in dit type woning. De cv-ketel en de gasaansluiting zijn verwijderd en daardoor is de woning volledig elektrisch. Elektriciteit voor verwarming en warm water worden nu duurzaam opgewekt door een warmtepomp met voorraadboiler. De energieprestatie van de woningen wordt door middel van monitoring gevolgd.

BEWONERSCOMMUNICATIE

Door inzet van een communicatieteam is dit project in goed overleg met de bewoners uitgevoerd. De bewoners hebben inspraak bij de planvorming en na oplevering zullen de bewoners waar nodig gecoacht worden betreft het wonen in een energie neutrale woning.

KOOKWORKSHOP 'VAN GAS NAAR ELEKTRISCH'

De kookworkshop 'van gas naar elektrisch' was een groot succes! Onze filmploeg maakte een kort filmpje (zie header) waarin één van de bewoners verteld over deze middag. We hebben de kookworkshop met Elkien en Foodtruck Mama Mascha georganiseerd voor de bewoners van de grootschalige renovatie in Leeuwarden. Het gas in hun woning gaat plaats maken voor elektra. 

UITZENDING GROEN LICHT (VARA)

Groen Licht (VARA) kwam langs op onze bouwplaats in Leeuwarden. Alex Bonnema (voormalig directeur-bestuurder woningcorporatie Elkien) sprak tijdens de uitzending van gister over de duurzaamheidsambities van Elkien. Samen met Milouska Meulens is hij bij de Jan van Scorelstraat. Milouska spreekt ook met Christien en Freddy. Zij wonen in één van deze 55 woningen. Groen Licht is een wekelijks, journalistiek reportageprogramma over groene feiten en fabels. Groen Licht zie je elke maandag om 19.20 uur op NPO 2.