Nieuwbouw

34 appartementen Súderhiem, Drachten

april 2022
maart 2023
3417 m²
In opdracht van:
WoonFriesland
In samenwerking met:
PENTA Architecten

Nieuwbouw 34 appartementen Suderhiem, Drachten

In de wijk De Bouwen, aan 't Suderhiem, bouwen wij voor opdrachtgever WoonFriesland een woongebouw met daarin 34 appartementen en een gezamenlijke ruimte. Het nieuwe gebouw heeft vier woonlagen en wordt gebouwd volgens het droogstapelsysteem.

 

Ieder appartement heeft twee slaapkamers en een eigen balkon. De vier appartementen op de begane grond hebben een kleine tuin. Ieder appartement heeft een eigen fietsenberging. Deze bevindt zich op de begane grond. De appartementen worden gasloos gebouwd. Dat betekent dat de nieuwe bewoners o.a. gaan koken op elektra. 

 

In de algemene entree is een trap en een lift naar de andere verdiepingen. Aan de achterzijde van het gebouw is ruimte voor 26 parkeerplaatsen. Deze parkeerplaatsen zijn te bereiken via een tunnel onder het gebouw door. Aan de voorzijde zijn nog eens negen parkeerplaatsen. 

SNELLE BOUWTIJD MET BEHULP VAN DROOGSTAPELTECHNIEK

Het onderscheidende aan de bouwwijze van de appartementen in Drachten is dat ze gebouwd worden volgens het droogstapelsysteem (kortweg DSS). Eén van de voordelen van DSS is de snelle bouwtijd met behoud van de hoge kwaliteit die men van ons gewend is. De gevels van het casco worden bij ons in de fabriek volledig automatisch geproduceerd. Ook bij de afbouw worden veel prefab componenten ingezet. Na de bouwvak kan het casco daarom als snel wind en waterdicht gemaakt worden.

 

De appartementen zijn zeer energiezuinig. Op het dak bevinden zich ruim 250 PV-panelen. De appartementen zijn voorzien van individuele warmtepompen.

 

Sigrid Hoekstra en Biense Dijkstra
Sigrid Hoekstra en Biense Dijkstra

Gevels plaatsen

november 2022

"Dit project met Bouwgroep Dijkstra Draisma sluit naadloos aan bij onze missie om samen te bouwen aan goed en betaalbaar wonen voor mensen die dat nodig hebben", vertelt directeur-bestuurder van WoonFriesland Sigrid Hoekstra.

 

Bijzonder detail aan de bouw van de 34 appartementen is dat Bouwgroep Dijkstra Draisma de woningen als legosteentjes in elkaar kan zetten. "Ieder appartement bestaat uit verschillende onderdelen, die we prefab maken", legt Biense Dijkstra, directeur van Bouwgroep Dijkstra Draisma, uit. "Alle onderdelen gaan kant en klaar naar de bouwplaats en worden daar aan elkaar vast gezet. Zo kunnen we bijvoorbeeld de badkamer als complete unit in het appartement tillen. Het voordeel is dat we nog sneller en duurzamer kunnen bouwen. Deze week worden de gevels van de eerste etage aangebracht.”