Nieuwbouw

34 appartementen De Warren, Drachten

april 2022
maart 2023
3417 m²
In opdracht van:
WoonFriesland
In samenwerking met:
PENTA Architecten

Nieuwbouw 34 appartementen De Warren, Drachten

In de wijk De Bouwen, aan 't Suderhiem, bouwden wij voor opdrachtgever WoonFriesland een woongebouw met daarin 34 appartementen en een gezamenlijke ruimte. Het nieuwe gebouw heeft vier woonlagen en is gebouwd volgens het droogstapelsysteem.

 

Ieder appartement heeft twee slaapkamers en een eigen balkon. De vier appartementen op de begane grond hebben een kleine tuin. Ieder appartement heeft een eigen fietsenberging. Deze bevindt zich op de begane grond. De appartementen zijn gasloos gebouwd. 

 

In de algemene entree is een trap en een lift naar de andere verdiepingen. Aan de achterzijde van het gebouw is ruimte voor 26 parkeerplaatsen. Deze parkeerplaatsen zijn te bereiken via een tunnel onder het gebouw door. Aan de voorzijde zijn nog eens negen parkeerplaatsen. 

SNELLE BOUWTIJD MET BEHULP VAN DROOGSTAPELTECHNIEK

Het onderscheidende aan de bouwwijze van de appartementen in Drachten is dat ze gebouwd zijn volgens het droogstapelsysteem (kortweg DSS). Eén van de voordelen van DSS is de snelle bouwtijd met behoud van de hoge kwaliteit die men van ons gewend is. De gevels van het casco worden bij ons in de fabriek volledig automatisch geproduceerd. Ook bij de afbouw worden veel prefab componenten ingezet. Na de bouwvak kan het casco daarom als snel wind en waterdicht gemaakt worden.

 

De appartementen zijn zeer energiezuinig. Op het dak bevinden zich ruim 250 PV-panelen. De appartementen zijn voorzien van individuele warmtepompen.

 

Sigrid Hoekstra en Biense Dijkstra
Sigrid Hoekstra en Biense Dijkstra

Gevels plaatsen

november 2022

"Dit project met Bouwgroep Dijkstra Draisma sluit naadloos aan bij onze missie om samen te bouwen aan goed en betaalbaar wonen voor mensen die dat nodig hebben", vertelt directeur-bestuurder van WoonFriesland Sigrid Hoekstra.

 

Bijzonder detail aan de bouw van de 34 appartementen is dat Bouwgroep Dijkstra Draisma de woningen als legosteentjes in elkaar kan zetten. "Ieder appartement bestaat uit verschillende onderdelen, die we prefab maken", legt Biense Dijkstra, directeur van Bouwgroep Dijkstra Draisma, uit. "Alle onderdelen gaan kant en klaar naar de bouwplaats en worden daar aan elkaar vast gezet. Zo kunnen we bijvoorbeeld de badkamer als complete unit in het appartement tillen. Het voordeel is dat we nog sneller en duurzamer kunnen bouwen. Deze week worden de gevels van de eerste etage aangebracht.”

Sleutelmoment eerste bewoners

Met een glimlach van oor tot oor openden de bewoners van het wooncomplex aan De Warren in Drachten de deur van hun nieuwe appartement. Met de bouw van 34 duurzame en betaalbare huurappartementen, gerealiseerd door Dijkstra Draisma, draagt Het Sociaal Verhuurbedrijf WoonFriesland fors bij om de woningkrapte in gemeente Smallingerland het hoofd te bieden. Zij zetten hier een mooie grote stap in het vervullen van het vorig jaar in mei gesloten convenant om nog eens 128 sociale huurwoningen toe te voegen, die hard nodig zijn.