Nieuwbouw

30 duurzame appartementen Zuiderschans, Dokkum

juli 2022
november 2022
In opdracht van:
Bouwgroep Dijkstra Draisma
In samenwerking met:
Van Manen en Zwart Architecten

Nieuwbouw 30 demontabele appartementen zuiderschans

In Dokkum realiseerden wij aan de Pier Prinslaan een duurzaam en demontabel woongebouw. Met de komst van de dertig appartementen is het tekort aan huurwoningen in Dokkum teruggedrongen en is opvang geboden aan Oekraïense vluchtelingen. De appartementen zijn all-electric en dus gasloos. De gestapelde bouw is op basis van het Droogstapelsysteem (DSS) van Bouwgroep Dijkstra Draisma gerealiseerd. Dit houdt in dat we het woongebouw in onze fabriek in Dokkum volledig geïndustrialiseerd produceren. Eind 2022 worden de appartementen opgeleverd.

 

Van de dertig appartementen die op de Zuiderschans zijn gerealiseerd, gebruikt de gemeente twintig appartementen (begane grond en eerste verdieping) voor het onderbrengen van vluchtelingen. De appartementen zijn geschikt voor het huisvesten van Oekraïense gezinnen van 4 tot 6 personen.

Bouwwerkzaamheden

Oktober 2022

Begin oktober is het hoogste punt bereikt. Halverwege oktober wordt de gevel rondom voorzien van volledig in de fabriek geproduceerde gevelelementen. Begin december levert Dijkstra Draisma de eerste 20 woningen op aan de gemeente. Door het toepassen van geprefabriceerde onderdelen uit de fabriek is opleveren binnen vier maanden mogelijk.

 

Het gebouw is all-electric en er is geen gasaansluiting aanwezig. Het gebouw wordt gerealiseerd met het droogstapelsysteem van Bouwgroep Dijkstra Draisma. Alle onderdelen worden droog in de fabriek gemaakt, waarna ze op locatie worden gemonteerd.

SNELLE BOUWTIJD MET BEHULP VAN DROOGSTAPELTECHNIEK

Het onderscheidende aan de bouwwijze van de appartementen in Dokkum is dat ze gebouwd zijn volgens het Droogstapelsysteem (kortweg DSS). Eén van de voordelen van DSS is de snelle bouwtijd. De gevels van het casco zijn bij ons in de fabriek volledig automatisch geproduceerd. Hierdoor konden de bewoners snel hun intrek nemen in de appartementen.