Nieuwbouw

Nieuwbouw woontoren Selwerd, Groningen

januari 2018
november 2019
In opdracht van:
Woningstichting Patrimonium
In samenwerking met:
Oving architecten, Groningen

Een nieuwe woontoren met een hoogte van wel vijftig meter in de Groninger wijk Selwerd! In opdracht van woonstichting Patrimonium bouwden we dit aardbevingsbestendige én gasloze gebouw. De toren wordt namelijk verwarmd door middel van aardwarmte

DE BEUKENHORST

De toren, genaamd De Beukenhorst, telt 15 verdiepingen met daarin 60 appartementen. Elke verdieping bestaat uit vier appartementen. De appartementen beschikken over een eigen fietsenberging in de kelder van de woontoren. Na de bouw van De Beukenhorst start gemeente Groningen met het aanleggen van het omliggende park.

BEWONERS

In de moderne woontoren realiseerden we ruime appartementen voor bewoners met en zonder zorgvraag. Van de 60 appartementen, zijn 40 sociale huurwoningen verhuurd door stichting Patrimonium. De overige 20 appartementen zijn door zorginstelling ZINN toegewezen aan mensen met een zorgindicatie.

 

In 2016 is het huidige hoofdgebouw gesloopt. In januari 2018 zijn we begonnen met het bouwen van de nieuwe woontoren. De bouw heeft in twee fasen plaatsgevonden en is eind 2019 opgeleverd. 

AARDBEVINGSBESTENDIG BOUWEN

In het oorspronkelijke ontwerp is in eerste instantie geen rekening gehouden met de aardbevingsproblematiek. Dit is pas na de aanbesteding van het gebouw aan het licht gekomen. Qua uitstraling heeft het aardbevingsbestendig maken alleen in de kelder en op de begane grond plaatsgevonden. 

 

Bij dit project is vanwege de hoogbouw gekozen voor het inzetten van sliders. De sliders doen dienst als 'buffers' en zorgen ervoor dat de meeste krachten die bij een aardbeving ontstaan niet door het gebouw zelf worden opgenomen.

"Bij een toren speelt nog iets extra's. Ik vergelijk het vaak met een zweep, het venijn zit in de staart. In dit geval: het hoogste punt. Daar krijg je de knal, de meeste beweging. We moesten dus naast de maatregelen in de fundatie zorgen voor extra wapening bovenin." 

Herman van Wijk - Projectleider bij Bouwgroep Dijkstra Draisma

detail

ONTWERP

Het ontwerp is gemaakt door architecte Francine Neerhof Oving, van Oving Architekten. 

 

De glazen balustrades zijn gedeeltelijk voorzien van een geperforeerde plaat. Die perforaties verwijzen naar het Selwerderdiepje, het stroompje waaraan de wijk haar naam ontleent.

 

De golvende beweging van de platen refereert aan de vorm van wierden (Groningse term voor terpen), de kunstmatige heuvels die vroeger in het landschap lagen.