Nieuwbouw

De Entree, Haarlem

oktober 2017
december 2019
In opdracht van:
Ontwikkelingsmaatschappij 023
In samenwerking met:
De Heren 5 & INBO

De Entree wordt dé nieuwe woonwijk in Haarlem! In opdracht van Ontwikkelingsmaatschappij 023 zijn we oktober 2017 begonnen met de bouw van zes woontorens en 49 woningen. Met een locatie op de drempel van de oude stad en een goede bereikbaarheid, dankzij de ligging aan de invalswegen vanuit Schiphol/Hoofddorp en Amsterdam. In totaal realiseren we 188 woningen in de vrije huursector, waarvan 49 royale eengezinswoningen en 139 appartementen. Deze woningen bestaan uit een mix van hoog en laag, afwisselende gevels, verschillende tuinen, balkons en terrassen. De oplevering van de eerste fase staat eind november 2018 gepland.

TWEE BLOKKEN, TWEE ARCHITECTEN

We bouwen twee blokken in De Entree: blok W3 en W4. Blok W3 bouwen we tussen de Schipholweg en de groene 'singel' van het plan. Het ontwerp is afkomstig van architect Inbo. Zij hebben nagedacht over een slimme parkeeroplossing en hierdoor komt er een echte groene binnentuin. Kavel W3 is een mix van kleine en grote appartementen en eengezinswoningen. 


Het ontwerp van de hoekkavel W4 van De Entree komt van de hand van architect Heren5. Zij hebben onder andere getekend voor een woontoren met een bijzonder ontwerp.

ANDERE BOUWMETHODE

Voor de bouwmethode van de eengezinswoningen gebruiken we prefab betonnen wanden en kanaalplaatvloeren. Voor de appartementen gebruiken we tunnelbouw, dit is een snelle manier van bouwen. Hierbij wordt een tunnelbekisting gebruikt waarmee de wanden en de verdiepingsvloer in één stort worden gerealiseerd. De bekisting wordt na verharding van het beton uit het bouwblok getrokken, waarna de bekisting wordt hergebruikt voor de volgende stort.

OPVALLEND METSELWERK

Het metselwerk van De Entree is erg opvallend. We passen namelijk metselwerk toe met veel dynamiek, zoals: de afwisseling van stenen, terugliggend metselwerk en vooruitstekend metselwerk. Dit geeft een bijzonder effect. In het hoogste gebouw op de hoek van de Schipholweg en de Amerikaweg is zeer veel dynamiek in de gevel gebruikt, waar er bewust is gekozen voor prefab gelijmde gevelelementen. Deze prefab metselwerkgevels bestaan uit een gelijmde buitenschil. De elementen worden vervolgens per verdieping aan de vloeren van het appartementsgebouw opgehangen.

DE BOUWWERELD

Het project in Haarlem trekt de aandacht in de bouwwereld, zie ook dit artikel van bouwwereld.nl