"WC eend" Bouwblog Biense Dijkstra

Gepubliceerd op 21 februari 2019

"WC eend" Bouwblog Biense Dijkstra

Eigenlijk draait de hele energietransitie om het feitelijk bestaan van een realiseerbaar en sociaal acceptabel verdienmodel. Mogen we verdienen aan het voorkomen van CO2-uitstoot door oplossingen aan te bieden die CO2-neutraal of -besparend zijn? Een vreselijk gecompliceerde discussie, met veel stakeholders en belanghebbenden. Ik denk dat we daar never nooit uit gaan komen. Daarom is het zaak om gewoon te beginnen met aanbieden, ondanks de veel te geringe prikkel vanuit de BENG-regelgeving, die enkel en alleen gasloze oplossingen als minimale norm aanmoedigt.

HET MINIMALE ALS MAXIMALE

Onze branche is ingericht om het minimale (dus de ondergrens) als maximale prestatie te zien, anders kun je immers niet concurreren. Daarnaast wordt er volledig voorbij gegaan aan de hogere maatschappelijke kosten voor opwek en de benodigde uitbreiding van een veel zwaardere infrastructuur. Na de marktconsultatie volgt er waarschijnlijk een slap compromis als uitkomst. Willen we daar nog op wachten?

 

Hoezeer moeten we de rest van Nederland overtuigen, terwijl er enkel en alleen invloed uitgeoefend kan worden op onze directe omgeving en klantenkring? Je zoekt gelijkgestemden op en daar ga je mee verder. Niks barricades, niks overtuigingskracht. Gewoon de aanpak van willen is kunnen en verander de wereld, begin bij jezelf.

GEMEENSCHAPPELIJK DOEL, ANDERE DRIJFVEER

We maken de oplossing veel te complex, omdat een deel van onze doelgroep geen probleem heeft. Of dat in ieder geval niet zo ervaart. Waarom moeten zij iets oplossen als er helemaal geen probleem is, toch? Dat onze overtuiging anders is, doet niks af aan de mening of het urgentiebesef bij de ander. Maar uiteindelijk heeft iedereen straks behoefte aan een comfortabele woon- of werkomgeving. Of je nu sport om fit te zijn of om af te vallen; beide keren is het goed voor je. Sporters gaan echt niet de discussie met elkaar aan over de nut en noodzaak, sterker nog: ze zijn het zelfs eens. Terwijl we elkaar binnen de energietransitie de tent uit vechten. Gemeenschappelijk doel, andere drijfveer.

ANDERE OPLOSSINGEN

Kunnen we dan nu stoppen met het negatief wegzetten van waterstof, omdat dat de gasindustrie goed uitkomt? Of omdat het op korte termijn nooit een groot effect kan hebben? En kunnen we ook stoppen met het afkeuren van kernenergie, omdat dat CO2-technisch namelijk het beste alternatief is, maar nooit veilig is en op korte termijn beschikbaar komt? Kortom: kunnen we stoppen met het afkeuren van andere oplossingen?

Ga ervoor om jouw oplossing in de praktijk te bewijzen. Verzamel een groep dedicated partners om dat bewijs te leveren, de rest komt vanzelf. F*ck BENG! Ga het betere product verder ontwikkelen en je richten op de laagste TCO, zodat de slimme klant straks bij je in de rij staat. Je kunt in onze branche veel geld verdienen door slechte kwaliteit te leveren, maar op de lange termijn ga je ermee ten onder.

WC EEND

De overheid zal nooit de kwaliteit van jouw product omschrijven, zij kan slechts de minimaal vereiste prestatie markeren. Maar wij van WC eend adviseren WC eend, omdat het goedkoop is, handig in gebruik en ook nog eens lekker ruikt. Was getekend, WC eend.