"Was Bonifatius te disruptief?" Bouwblog Biense Dijkstra

Gepubliceerd op 09 november 2017

"Was Bonifatius te disruptief?" Bouwblog Biense Dijkstra

Afgelopen vrijdag tijdens de Nieuwsuur special over het klimaatbeleid was onder andere Ruud Koornstra te gast. Eén van de stellingen van de Nationale Energiecommissaris was: "Nederland is koploper als het gaat om innovatie, maar de implementatie ervan mist. De sector weet vaak niet welke vernieuwingen er zijn."

 

Ik kan het niet laten om hier (vanuit ons perspectief) op te reageren.

Het grote probleem bij innovatie is dat opdrachtgevers het regelmatig onderwaarderen en dat wij het in ons enthousiasme juist overwaarderen. Het toverwoord is dus acceptatie en dat kun je alleen bereiken als mensen niet te maken krijgen met een grote gedragsverandering. Dat wij over verduurzaming en de complete aanpak daar naar toe vaak met de kalkoen praten over het kerstmaal, is veelal de reden dat we te ver af staan van de implementatie van de oplossingen die wij kunnen bieden.

 

Hoe groter de gewenste gedragsverandering, hoe groter de weerstand. Onze VOC-mentaliteit wil graag, maar ons sociaal economische overlegmodel, of ’poldermodel’ zo u wilt, weerhoudt ons daar echter van. Dit past niet bij het ’disruptieve’ model wat dan gewenst is, zeg maar.

 

Daarnaast zien we dat de overheid stimuleert (EPV), maar onze branche meestal nog niet in staat is de daarvoor benodigde kwaliteit te realiseren of te garanderen. Onze ervaring is dat corporaties eigenlijk ook niet zitten te wachten op de verplichtingen aan marktpartijen die aan de 25-jarige garanties vastzitten. Toch vraagt hun RvC om contracten te organiseren en ketens tot stand te brengen om die gewenste verandering te realiseren. Uiteraard juridisch getoetst en voldoende gesecuriseerd.

Ook zit de ‘Dutch generosity’ vele organisaties in de weg; kom eerst maar eens voorbij aan de inkoper en de jurist.

 

Het implementeren van de allerbeste ’disruptieve’ innovaties is in onze optiek kansloos als de eerder genoemde acceptatie ontbreekt. Dit overgereguleerde land heeft vrije marktzones nodig waar zonder het besmette verleden op nieuwe manieren zaken gedaan kunnen worden. Waar het spreekwoordelijke touwtje uit de brievenbus van innovatieve bedrijven en organisaties hangt die de verandering tot stand willen brengen en meerwaarde weten toe te voegen aan de verduurzaming van ons land.

 

Niets ten nadele van andere regio’s, maar juist Friesland zou erg geschikt zijn als vrije marktzone. Het Catalonië van het Noorden, zeg maar. We hebben al de prijs van beste circulaire regio te pakken. We hebben een fantastisch plan voor de energietransitie van onze provincie en we staan hier met beide benen op de grond. We wachten al vele jaren op een Elfstedentocht die nooit komt dus kunnen we beter hier volop mee aan de slag. Sinterklaas komt in Dokkum het land binnen dit jaar, ik weet al wat er op ons verlanglijstje staat. Nu maar hopen dat hij niet te veel in de geschiedenisboeken heeft gekeken want Bonifatius was te ’disruptief’.

 

bouwblog