Voormalig Beursgebouw in Leeuwarden open voor publiek tijdens de Dag van de Bouw op 2 juni

Gepubliceerd op 21 februari 2018

Voormalig Beursgebouw in Leeuwarden open voor publiek tijdens de Dag van de Bouw op 2 juni

Op zaterdag 2 juni vindt de 13e editie van de Dag van de Bouw plaats. Het voormalig Beursgebouw - dat door Bouwgroep Dijkstra Draisma wordt omgebouwd tot faculteitsgebouw voor de Rijksuniversiteit Groningen / Campus Fryslân - wordt eenmalig opengesteld voor het publiek, om de diverse aspecten te laten zien van de bouw. 

Op de Dag van de Bouw, een initiatief van Bouwend Nederland, worden door heel Nederland bijzondere projecten en bouwplaatsen geopend voor het publiek.

OVER RUG / CAMPUS FRYSLÂN

Het rijksmonument, dat in 1880 als Beursgebouw is ontworpen door de beroemde stadsarchitect Thomas Romein, is de afgelopen decennia gebruikt als centrale bibliotheek. Nu wordt het omgebouwd tot faculteitsgebouw voor Campus Fryslân, dat straks ruimte biedt aan zo’n 1.000 studenten en medewerkers. Expertisegebieden zijn meertaligheid, cultuur, duurzaam ondernemerschap, technologie, toerisme, bestuurskunde, voeding en gezondheid. Deze thema’s zijn relevant voor de Friese regio, maar spelen ook op nationaal en internationaal niveau.

OVER HET BOUWPROJECT

Naast het creëren van goede onderwijs- en onderzoeksfaciliteiten, is er volop aandacht voor verduurzaming van het pand. Onder andere door verbeterde isolatie, zonnepanelen en het gasloos maken van het gebouw. Zo krijgt Leeuwarden het eerste monumentale, all electric onderwijsgebouw van Nederland.’ Uiteraard blijft het historische karakter behouden.