Woningen in Heechterp worden in de toekomst voorzien van betaalbare en duurzame warmte via een collectieve warmtevoorziening. Dat is het plan van Gemeente Leeuwarden, samen met woningcorporatie Elkien en Bouwgroep Dijkstra Draisma (BGDD). Gemeente Leeuwarden en BGDD zijn van plan om hiervoor een publiek-privaat warmtebedrijf op te richten. Naast de nieuwbouwwoningen van Elkien kunnen ook de bestaande woningen worden aangesloten op het warmtenet. Volgende maand beslist de gemeenteraad of de oprichting definitief doorgaat.
Heechterp Vernieuwt: een unieke kans
In Heechterp worden binnen het project Heechterp Vernieuwt 24 verouderde portiekflats gesloopt. De woningen die ervoor terugkomen, wil Elkien aansluiten op het beoogde warmtenet. De wijkvernieuwing biedt met de aanleg van een warmtenet een unieke kans om met de hele buurt Heechterp, zo’n 1.100 woningen, over te stappen op duurzame warmte.
Onderzoek naar oprichting publiek-privaat Warmtebedrijf Heechterp
Na het ondertekenen van een intentieovereenkomst begin 2024, onderzochten BGDD, Elkien en de gemeente Leeuwarden de mogelijkheden voor collectieve warmte in de buurt. De realisatie van een warmtenet blijkt voor inwoners van Heechterp de meest betaalbare optie om woningen duurzaam te verwarmen. Er zijn afspraken gemaakt over de oprichting van een publiek-privaat warmtebedrijf. Daarbij zijn de volgende uitgangspunten verder uitgewerkt: betaalbaar, duurzaam en betrouwbaar. Daarnaast is gekeken naar de geschikte techniek, financiële haalbaarheid en de samenwerkingsstructuur.
Gemeentelijke betrokkenheid
De gemeente wil een publieke rol in het warmtenet vervullen. Door een publiek-privaat warmtebedrijf op te richten, wordt de gemeente voor 50% eigenaar. De gemeente houdt met deze rol actief grip op de kosten voor inwoners. Bouwgroep Dijkstra Draisma participeert voor de andere 50%. Met Elkien zijn afspraken gemaakt over het afnemen van duurzame warmte.
Krachten gebundeld voor warmtenet
Evert Stellingwerf, wethouder Duurzaamheid: “We hebben steeds meer te maken met een overbelast elektriciteitsnet. Een collectief warmtenet kost minder energie dan individuele opties en is daarmee duurzamer. We ontlasten daardoor ook het elektriciteitsnet. Een belangrijke randvoorwaarde is dat deze overgang naar duurzame energie betaalbaar is voor iedere bewoner van Heechterp. Met onze deelname in het warmtebedrijf willen we ervoor zorgen dat de duurzame warmte beschikbaar en betaalbaar is voor alle bewoners van Heechterp.”
Biense Dijkstra, algemeen directeur van Bouwgroep Dijkstra Draisma is enthousiast over de samenwerking: “Gesterkt door onze ervaringen met zowel individuele als collectieve systemen is onze overtuiging dat dit de volgende stap is in het leveren van duurzame en toekomstbestendige energie. Wij zijn ervan overtuigd dat een collectief energiesysteem in de vorm van een warmtenet een zeer geschikte oplossing is voor de buurt Heechterp. Deze samenwerking met de gemeente en met onze ketenpartner Elkien is dan ook een logisch vervolg.”
Peter van de Weg, directeur-bestuurder van Elkien zegt daarover: “Elkien wil als woningcorporatie woonlasten betaalbaar houden voor bewoners. En tegelijkertijd bijdragen aan een betere wereld. Nu en in de toekomst. Door een grote buurt als het nieuwe Heechterp te verwarmen met een fossielvrij warmtenet, lopen we voorop in duurzame, aardgasvrije energielevering. En onze bewoners levert het een lagere energierekening op. We zijn er trots op dat we dit samen kunnen realiseren.”
Ook bestaande woningen kunnen aansluiten
In de buurt zijn ook mogelijkheden om bestaande woningen eerst te isoleren met middelen uit het Volkshuisvestingsfonds en andere subsidies. Naast het aansluiten van de nieuwbouw wordt daarmee ook eigenaren van bestaande woningen in de buurt een aantrekkelijk aanbod gedaan om aan te sluiten op het warmtenet. De bestaande huurders en woningeigenaren behouden keuzevrijheid of men wil aansluiten of niet.
Overstappen op duurzame warmte
De gemeente Leeuwarden staat voor een grote opgave om woningen duurzaam te verwarmen. In de Warmtevisie is vastgelegd dat gemeente Leeuwarden, samen met inwoners plannen maakt, om stap voor stap, in 2050 alle buurten duurzaam te verwarmen zonder aardgas. Heechterp is de eerste buurt waarvoor zo’n uitvoeringsplan is opgesteld. In het plan is aangegeven op welke wijze woningeigenaren stap voor stap kunnen toewerken naar duurzame verwarming van de woning, hoe ze dit kunnen betalen en hoe de gemeente daarbij kan ondersteunen.
Besluitvorming in maart
Met de uitkomsten van het onderzoek zetten BGDD, Elkien en de gemeente een belangrijke vervolgstap naar de oprichting van een gezamenlijk warmtebedrijf. De gemeenteraad wordt gevraagd om in maart een besluit te nemen over het verstrekken van een geldlening aan het warmtebedrijf. Wanneer de raad een positief besluit neemt, zal het warmtebedrijf in april worden opgericht. De aanleg van het warmtenet kan dan beginnen in 2025. Het eerste deel van de buurt, fase 2 van het ontwikkelplan, wordt in 2028 aangesloten. De laatste aansluitingen, zoals de Eikenflats, zijn gepland in 2034.