"Traditioneel bouwen in lockdown", Cobouw blog Biense Dijkstra

Gepubliceerd op 14 januari 2022

"Traditioneel bouwen in lockdown", Cobouw blog Biense Dijkstra

Komend weekend hopen we op een versoepeling van de huidige coronamaatregelen. Eerlijk is eerlijk, de lockdown raakt onze sector niet erg hard, maar er zijn diverse sectoren die wel keihard worden getroffen door het huidige beleid. Dit alles afgezien van de meningen over vaccineren en de besmettelijkheid van de Omikronvariant versus het reële gevaar ervan. Onze eigen bevolking gaat gewoon shoppen bij de ooster- of de zuiderburen. Dat geeft daar een enorme commerciële boost, daar heb je geen prik voor nodig. Daarnaast gaan we gezellig met zijn allen toch op wintersport en komen we vaak besmet terug, maar dan hebben we zelf wel ontzettend kunnen genieten van alles wat het buitenland ons te bieden heeft. Eenmaal thuisgekomen gaan we tien dagen in quarantaine, omdat dat hier nu eenmaal de regel is.

 

Alles goed en wel, maar dan gloort er toch licht aan de horizon voor de bouwsector. Onze nieuwe minister van VRO kan zijn kennis uit de vorige functie goed gebruiken. Gooi de traditionele bouw in een lockdown, maak het toepassen ervan alleen mogelijk onder aanvullende voorwaarden en sta alleen nog duurzame, biobased projecten toe: projecten die aantoonbaar CO2 reduceren en stikstofuitstoot beperken, die circulair - met oog voor grondstoffenschaarste - gebouwd worden en die rekening houden met schone (frisse) lucht en biodiversiteit.

 

Zorg dat de traditionele bouw alleen nog gerealiseerd mag worden met een mondkapje en een boosterprik. De bouwer moet minimaal hersteld zijn van zijn oude gedrag en dat moet hij aantonen met een DB-code (Duurzaam Bouwen).  

 

Zo kunnen we ondanks dat we positief zijn toch direct beginnen aan een nieuw jaar vol uitdagingen.