Stoere vrouwen in de bouw: zij staan hun mannetje

Gepubliceerd op 08 maart 2020

Stoere vrouwen in de bouw: zij staan hun mannetje

Op Internationale Vrouwendag staan de vier vrouwelijke stagiaires van Bouwgroep Dijkstra Draisma in de schijnwerpers.

Bouwgroep Dijkstra Draisma (BGDD) vindt het aantrekken van vrouwen in de bouw belangrijk. De samenwerking tussen mannen en vrouwen zorgt voor een goede dynamiek en frisse ideeën. Bij Dijkstra Draisma is bijna 12% van de medewerkers vrouw en dat is hoger dan het landelijke gemiddelde van 9%. In februari zijn er maar liefst twaalf nieuwe stagiaires gestart bij ons bedrijf en we laten graag vier vrouwelijke stagiaires aan het woord over hun rol binnen het bedrijf.

Wat is er nou zo leuk aan stagelopen bij Bouwgroep Dijkstra Draisma?

De vier dames zijn het met elkaar eens: Bouwgroep Dijkstra Draisma is geen standaard bouwbedrijf. Dat werd ze bij de start van de stage meteen duidelijk. Intern merk je dat iedereen samen streeft naar iets beters, continu vernieuwen en innoveren in de bouw. Het is een bedrijf die een breed scala aan functies heeft, er gebeurt ontzettend veel. Van het bouwen van de mooiste duurzame gebouwen, het zorgen voor de veiligheid, het testen van innovaties tot het organiseren van evenementen. Stagiaires, maar ook de medewerkers, kunnen echt hun kwaliteiten benutten binnen de organisatie. Dit blijkt ook uit de verantwoordelijkheid die ze vanaf dag één krijgen.

 

Maar hoe komen deze dames bij Bouwgroep Dijkstra Draisma terecht? Wat is hun (voor) opleiding en wat mogen ze allemaal doen bij de Bouwgroep? Ze vertellen je er graag meer over:

Anthe Dijkstra - Personeelszaken (HRM)

Anthe Dijkstra - Personeelszaken (HRM)

Team HRM is uitgebreid met Anthe Dijkstra. Zij doet de opleiding Human Resource Management (HRM) aan de Hanzehogeschool in Groningen. Anthe is 22 jaar en komt uit Oosternijkerk. Omdat ze in de buurt van Bouwgroep Dijkstra Draisma woont zag ze vaak busjes of het logo opduiken. Op eigen initiatief heeft ze gesolliciteerd en dit heeft goed uitgepakt: ze is al ruim een maand aan de slag. Anthe vertelt: “Ik ga mij de komende maanden bezig houden met verschillende projecten waarbinnen ik mag analyseren en adviseren. Deze projecten bestaan uit onderdelen die bij mijn studie passen, gericht op het personeel binnen de organisatie. Ook werk ik samen met andere afdelingen zoals marketing & communicatie, om bijvoorbeeld de ‘Werken bij’ pagina op onze website te updaten of evenementen te organiseren en met KAM over veiligheid van ons personeel.”

Marrit Nijdam – Kwaliteit, arbeid en milieu (KAM)

Op de afdeling kwaliteit, arbeid en milieu (KAM) is Marrit Nijdam gestart. Marrit is 20 jaar, woont in Bolsward en doet de opleiding Integrale Veiligheid op NHL Stenden in Leeuwarden. Zij heeft de uitdagende taak gekregen om te onderzoeken welke gevaarlijke stoffen zich binnen Bouwgroep Dijkstra Draisma bevinden. Na het onderzoek maakt Marrit een register waar we makkelijk informatie uit kunnen halen. Over hoe Marrit bij BGDD terecht kwam vertelt zij: “Via een vriendin had ik gehoord over Bouwgroep Dijkstra Draisma. Zij was een keer op kantoor geweest en vond de sfeer erg goed. Op de website stond leuke informatie over stages en werkplekken. Dit sprak mij aan, en daarom besloot ik te solliciteren.” Werken bij Dijkstra Draisma staat bekend om het krijgen van veel verantwoordelijkheid, dit is voor stagiaires niet anders. Marrit ervaart het bedrijf als een erg goede leeromgeving omdat je als stagiair veel mag doen: “Ik heb in een paar weken veel meer ervaren dan dat ik had verwacht. Maar naast dat er hard gewerkt wordt is het ook iedere dag gezellig!”

Marrit Nijdam – Kwaliteit, arbeid en milieu (KAM)
Asiye Polat – Uitvoerder/werkvoorbereider

Asiye Polat – Uitvoerder/werkvoorbereider

Letterlijk óp de bouw is ook vrouwelijke versterking gekomen: Asiye Polat loopt stage als uitvoerder/werkvoorbereider. Asiye doet de opleiding bouwkunde op het Friesland College, zij is 23 jaar oud en woont in Leeuwarden. Zij helpt met het opleveren van woningen, kwaliteitscontroles en maatvoering. Op dit moment werkt zij op een groot renovatieproject in Leeuwarden voor Elkien. Tijdens dit project houdt zij zich tevens bezig met het handhaven van de veiligheid  en de orde en netheid op de bouw. Voor de opleiding moet Asiye een aantal werkprocessen uitvoeren als onderdeel van haar eindexamen. De stage is vanuit school voor haar geregeld, maar toen zij hoorde dat het bij BGDD was werd ze meteen enthousiast: “Ik krijg hier veel ruimte om mezelf te ontwikkelen en mijn draai in dit vak te vinden. Er zijn veel mogelijkheden binnen Dijkstra Draisma om de lat hoger te kunnen leggen. Wat ik ook leuk vindt aan het bedrijf is dat je veel samenwerkt, niet alleen met collega’s maar bijvoorbeeld ook met onderaannemers.”

 

Als een vrouw in een ‘mannenwereld’ ervaart Asiye dat zij een voordeel heeft om met veel mannen samen te werken. Ze zijn behulpzaam naar haar toe en zijn makkelijk in de omgang.

Regina Sandstra - Marketing en communicatie

Het logo van BGDD zie je bijna óveral voorbij komen; en hier doet onder andere de afdeling marketing hard haar best voor. Voor haar afstudeerstage besloot Regina Sandstra te solliciteren voor een stageplek op de afdeling marketing en communicatie. Regina is 23 jaar oud, doet de opleiding communicatie op NHL Stenden en woont in Leeuwarden.  Ze kwam via een vriendin op het idee om stage te lopen bij Dijkstra Draisma, die had een goede ervaring met een stageplek bij BGDD. Regina werkt volledig mee op de afdeling marketing en draait mee in de dagelijkse werkzaamheden. Dit zijn bijvoorbeeld het organiseren van evenementen voor scholen, opdrachtgevers of bewoners, het bijhouden van de website en social media. Ook het maken van flyers, brochures, foto’s en video’s horen bij de functie. Als specifieke afstudeeropdracht maakt Regina een communicatie adviesplan over het vergroten van de naamsbekendheid van de Droogstapelwoning van BGDD. Regina heeft het erg naar haar zin, ze vertelt: “Je voelt de sfeer van een familiebedrijf, iedereen is heel vrij en open naar elkaar. Een hele informele sfeer. Wat ik belangrijk vind aan een stage, is dat je net als ieder ander in het bedrijf wordt behandeld en dit is bij BGDD absoluut het geval.”

Regina Sandstra – Marketing en communicatie

Interesse in een stage bij Bouwgroep Dijkstra Draisma? Neem contact op met Oane of Tjitske van HRM.