De wet kwaliteitsborging is er door, eindelijk een securisering van kwaliteit en veiligheid, weliswaar achteraf, die als stok achter de deur gebruikt kan worden. Kennelijk nodig en een belangrijke stap in de goede richting. Gelukkig hebben collega bouwers die aan het innoveren zijn inmiddels in de gaten dat de route die wij van aannemer naar aanbieder noemen gepaard gaat met kwaliteitsborging, langjarige verantwoordelijkheid en echte faalkostenbeperking. Ik vind het voorbeeld van de toepassing van de bollenvloer tekenend. Met vlag en wimpel zijn we door de tests gekomen bij een prachtige school in Amsterdam, gewoon omdat we als bedrijf de kwaliteit goed geborgd hebben. Verantwoordelijk zijn voor wat je zelf produceert en realiseert is namelijk erg logisch.
Onze Droogstapelwoning is het bewijs dat het kan: industrieel geproduceerd met vaste ketenpartners; echte toepassing van circulariteit bij zowel productie, toepassing als hergebruik; ongelooflijk snel gemonteerd met een hoge kwaliteit en tegen een lage prijs; hoge isolatiewaardes, standaard QV-10 < 0,15 en standaard aardgasloos; parametrisch ontworpen, aanpasbaar en nu al in 16 varianten leverbaar. Praktiseren wat we beweren. Ik stapte met de corporatiedirecteur door de eerste woning, nadat we de dag ervoor gestart waren met monteren en dus het hoogste punt vierden, en ik werd bijzonder blij van wat we constateerden. Alles zat al in de woning: de badkamer, het toilet, de keuken en de techniek. Geen vocht of andere sores, een snaarstrakke vloer en dito wanden. De hele woning plug and play gestekkerd. We waren beide onder de indruk en wisten dat we nog 140 van zulke kadootjes gaan uitpakken. Ik was erg blij uit haar mond te horen dat dit geen revolutiebouw was maar revolutionaire bouw. En ik was trots dat wij dit gewoon kunnen als we het willen en op een andere dan de gebruikelijke manier met elkaar omgaan. Met elkaar bedoel ik dan alle stakeholders die waarde toevoegen aan de feitelijke realisatie.
Bewoners krijgen gemiddeld 300 euro terug
Verleden week maakten we de resultaten bekend van de energieprestatie jaarcijfers van één van onze NOM projecten. Gemiddeld waren de resultaten bij 21 woningen 7.400 kWh opwekking en 4.400 kWh verbruik, inclusief de gebruikersbundel. Dat bewijst dus dat het gewoon kan dat deze bewoners gemiddeld 300 euro terug krijgen van de energieleverancier, bovenop de 0 rekening. We hebben kennis genomen van de nieuwe BENG regels, maar helaas laat die niet onze ambitie zien. Het is een slap gemiddelde van wat technisch al mogelijk is. Zonder rancuneus te reageren, constateren we dat je het dus vooral zelf moet willen. Wij zullen doorgaan en zijn inmiddels alweer nieuwe warmtepompen aan het testen in onze klimaatkamers om de energieprestaties nog beter te maken.
Onze branche is aan het veranderen. We zullen ook wel moeten, want we lopen nogal achter bij andere sectoren. Er liggen gigantische kansen en mogelijkheden voor wie het ziet. Vergis je echter niet in de leercurves en de factor pi die gepaard gaan met innovatie en vernieuwing. Moed houden, blijven investeren en vooral doorgaan is het devies. Geen verplichte huwelijken met bruidsschatten, maar relaties op basis van vertrouwen, respect en meerwaarde. Lang leve de revolutie.