“Revolutie of evolutie” Bouwblog Biense Dijkstra

Gepubliceerd op 12 april 2017

“Revolutie of evolutie” Bouwblog Biense Dijkstra

De verkiezingen zijn achter de rug. De formatie van een nieuw kabinet is de nieuwe uitdaging. Hoe duurzaamheid nu onderdeel uit gaat maken van de kabinetsplannen hangt af van de onderhandelingen. Via GroenLinks in primaire zin of mogelijk via de ChristenUnie als de eerste partij te standvastig zal zijn in haar standpunten.

 

Bizar eigenlijk, dat je als (laten we eerlijk zijn) rechts georiënteerde ondernemer toch hoopt op de invloed van links. Dat sluit naadloos aan bij Marjan Minnesma haar actie tegen klimaatverandering: “niet links, niet rechts, aan ons allemaal!” Jammer dat de evolutie te langzaam gaat. Er is eigenlijk een revolutie noodzakelijk om de doelstellingen van Parijs te halen. Het nadeel van een revolutie is dat die in essentie zelf niet duurzaam is. Mogelijk zeggen onze kinderen dat we hebben gefaald, maar de perceptie van evolutiesnelheid is tegen die tijd wellicht ook een andere.

KLOOF MET REALITEIT

Het feitelijke belang van verandering wordt gelukkig door steeds meer mensen onderkend en wij zijn blij dat prominente mensen met invloed nu ook roepen dat het anders moet en dat we radicaal moeten innoveren en veranderen. Dit is een begin, maar zo lang een label B renovatie voor velen nog een uitdaging is, is de kloof met de realiteit gigantisch.

 

Bernard Wientjes schenkt met zijn bouwagenda volgens Ingrid Koenen oude wijn in nieuwe zakken. En wij denken dat dit inderdaad zo is, omdat Jan Hovers 12,5 jaar geleden nagenoeg hetzelfde riep. Hovers wist toen kennelijk slechts de ‘innovators’ te inspireren. Het voordeel van het plan van Wientjes is dat er inmiddels ‘early adaptors’ bestaan en dat hij nu ook een budget heeft. De kritische massa van 20% is bijna bereikt zodat de ‘fast majority’ nu op het punt staat om te bewegen; ze moeten namelijk wel.

VOORUITGANG

Wij hebben geen plan, maar een droom: het mooiste wonen, werken en recreëren betaalbaar en bouwkundig faciliteren. Energieleverend en circulair, gerealiseerd door technische en sociale innovatie. Een droom die werkelijkheid wordt, want we gaan met vernieuwende aanpakken komen die gebaseerd zijn op een circulaire economie. Dat doen we met systemen en technieken die niet eerder door bouwers werden toegepast. We doen dat niet alleen, maar samen met ‘believers’ in deze aanpak en ‘realisten’ die waarde toevoegen. Onze metselrobots lijmen een steenstrip straks 11 keer zo snel als een metselaar, met gegarandeerde precisie. Onze drones meten de omgeving 20 keer zo snel en minstens even accuraat als een mens met ‘gewone’ apparatuur. Onze systeemvloeren worden in 20 minuten voorzien van alle techniek, in plaats van in 12 uur en dan worden ze N=1 razendsnel geproduceerd. We zijn daar al best een poosje mee bezig en vinden zelf dat het nog te langzaam gaat.

KLAAR VOOR ONZE DROOM

Op de vraag of industrialisering ten koste van de werkgelegenheid gaat kunnen we kort en krachtig antwoorden: nee, dankzij deze ontwikkelingen creëren we juist werkgelegenheid!

 

Wij zijn klaar voor onze droom, waarin de bouw de aarde elke dag een stukje bewoonbaarder maakt; wij zijn klaar voor de revolutie!