Oplevering It Swettehûs

Gepubliceerd op 11 januari 2022

Oplevering It Swettehûs

Dinsdag tekenden Sjoerd Vrieswijk (Hoofd Provinciale Waterstaat bij de provincie Fryslân) en Heerke Osinga (Projectleider bij Bouwgroep Dijkstra Draisma) voor de deeloplevering van it Swettehûs. Hiermee is het gebouw officieel opgeleverd. Een maand geleden was de eerste deeloplevering, waarna een aantal brugbedienaars alvast aan de slag gingen op de nieuwe werkplek. Vanwege de coronamaatregelen is de oplevering met een kleine groep officieel gemaakt, zonder feestelijkheden. In de komende maanden wordt het terrein gereed gemaakt. Daarna hopen de provincie en Dijkstra Draisma op een mogelijkheid om een opening te organiseren.

Het tijdspad

Op 9 juli 2019 startte de provincie de samenwerking met de Bouwgroep en verscheidene onderwijs- en kennisinstellingen in het bouwteam om een zo circulair mogelijk gebouw te realiseren. Een jaar later was het ontwerp voor het gebouw zoals hij er nu staat definitief. In het najaar van 2020 startten de grondwerkzaamheden en voor de kerst is dit afgerond. Begin 2021 ging het gebouw heel vlot de lucht in en in maart/april werden de contouren zichtbaar.

 

In mei 2021 vierden we het hoogste punt feestelijk met muziek van Piter Wilkens en een lekkernij. Er is hard doorgewerkt om alle ambities waar te maken en het gebouw werd steeds mooier en completer. In november 2021 is de haven uitgegraven rondom It Swettehûs en is deze gevuld met water. De haven is de thuisbasis voor de PW10, het volledig elektrische inspectievaartuig van Nautische Zaken. Op 1 december was de eerste deeloplevering en kregen de eerste medewerkers een werkplek met prachtig uitzicht op de bovenste verdieping. Direct na de kerstvakantie op 11 januari 2022 is dan de volledige oplevering van het gebouw. De oplevering van het gehele werk wordt verwacht in mei 2022 wanneer het terrein ook gerealiseerd is.

Het Swettehús is een iconisch project op het gebied van duurzaam bouwen

Energie
Het gebouw is voorzien van zonnepanelen voor de duurzame elektriciteitsproductie van het gebouw, de voortuigen en de PW10. Dit is het nieuwe 100% elektrische inspectievaartuig dat It Swettehús als thuisbasis heeft. Via aquathermie (warmte uit oppervlaktewater) door middel van de stalen damwanden wordt in de winter verwarmd en in de zomer gekoeld. Ook wordt warmte uit de serverruimte gebruikt voor het verwarmen van het gebouw.

 

Circulariteit
Voor het Swettehús is door de provincie de ambitie gesteld om ten minste 40% van het gebruikte materiaal hergebruikt materiaal moet zijn. Ook moeten alle materialen van het gebouw weer herbruikbaar zijn. Hiervoor zijn diverse maatregelen uitgevoerd. De houten constructie van gebruikt Basralocus is volledig met bouten en moeren vastgezet en zit er een volledig losmaakbare betonnen kern in het gebouw welke droog verbonden is zonder stabiliteit te verliezen. Oude vriescellen zijn gebruikt om het gebouw te isoleren samen met gebruikte spijkerbroeken. En damwanden uit de buurt zijn hergebruikt bij de aanleg van de haven.

Circular Awards

In januari werd bekend dat it Swettehûs is genomineerd voor de Circular Awards 2022. Deze prijzen zijn voor de meeste impactvolle circulaire projecten en organisaties in Nederland. In de week van de circulaire economie van 7 t/m 12 februari wordt de winnaar bekend gemaakt.