“O, is er een nieuw regeerakkoord?” Bouwblog Biense Dijkstra

Gepubliceerd op 13 oktober 2017

“O, is er een nieuw regeerakkoord?” Bouwblog Biense Dijkstra

Het regeerakkoord is er. En net als bij andere branches reageert de bouwsector, of duurzame sector, op eigen wijze. Er zijn maatregelen die we toejuichen en andere weer niet. Sommigen vinden dat de maatregelen niet ver genoeg gaan en vrezen dat organisaties nu toch weer kiezen voor een oplossing die hen beter uitkomt in plaats dat ze het juiste doen.

 

Wat is ‘het juiste doen’? Dit hoeven we niet van de regering te horen, dit weet iedereen wel voor zichzelf of – nog beter – dit voelt iedereen wel van binnen. En toch gebeurt het lang niet altijd. Waarom niet? Waarom niet degene zijn die durft om ver te gaan met verduurzamen? Hoe wil je later worden herinnerd? Als groep mensen die de invloed die ze wel degelijk hebben gebruikten om echt een verschil te maken? Die zelf durfden na te denken en beslissingen namen die verder gingen dan die van het kabinet?

 

Op een ander niveau – extremer, maar dit past bij dit land – zag je dit ook in de Verenigde Staten. Hoeveel mensen en oproepen van bekende mensen met invloed zag je wel niet die in opstand kwamen tegen de, niet duurzame, zienswijze van de president? Die zeiden dat ze niet afhankelijk zijn van de regering en dat ze het heft in eigen handen nemen om te verduurzamen. Kijk maar eens naar de staat Californië.

 

De situatie in het land van onbegrensde mogelijkheden is niet vergelijkbaar met Nederland, onze regering treft best goede maatregelen met goede intenties. Maar laten we vooral beseffen dat we zelf invloed hebben, zelf het goede voorbeeld moeten geven en blij moeten zijn met elke maatregel van de regering die hier aan bijdraagt. Door te durven en te doen wat echt goed voelt verduurzamen we Nederland samen veel sneller en krijgen we een groene economie waar de heer Trump jaloers op zal zijn.