Nieuwbouw tien aardbevingsbestendige woningen Uithuizen van start

Gepubliceerd op 15 april 2022

Nieuwbouw tien aardbevingsbestendige woningen Uithuizen van start

In Uithuizen aan de Maarweg verrijzen in de komende maanden tien levensloop- en
aardbevingsbestendige nieuwbouwwoningen. Stichting Uithuizer Woningbouw (SUW) geeft opdracht tot de tien moderne sociale huurwoningen. Op donderdag 14 april vierden omwonenden en betrokkenen de start van de bouw.

Onder het genot van een lekker kopje koffie of thee en Friese oranjekoek keken belangstellenden toe hoe het bouwbord werd onthuld door Wethouder Kristel Rutgers van gemeente Het Hogeland, Harry Oosting van Stichting Uithuizer Woningbouw (SUW) en Chris Olthuis van Bouwgroep Dijkstra Draisma. Een symbolische start van de nieuwbouw waarnaar is uitgekeken. Harry Oosting licht toe: “Door deze nieuwe woningen te bouwen voordat bestaande woningen gesloopt worden, krijgen veel huurders de mogelijkheid om direct naar een comfortabele, toekomstbestendige woning te verhuizen. De periode van onzekerheid wordt daardoor verkort en dat is erg prettig.” Juist om mogelijk te maken dat huurders, waarvan de woning wordt gesloopt, straks één keer kunnen verhuizen is de bouw van deze woningen vervroegd. Dat kon dankzij de goede samenwerking tussen SUW, Bouwgroep Dijkstra Draisma en de gemeente Het Hogeland.

Toekomstbestendige, duurzame woningen

Begin november ondertekenden directeur-bestuurders Harry Oosting van SUW en Biense Dijkstra van Bouwgroep Dijkstra Draisma de bouwteamovereenkomst voor de nieuwbouwplannen. Architectenbureau van Manen en Zwart maakte samen met SUW en Dijkstra Draisma het ontwerp van de woningen. Belangrijk hierbij is dat de woningen aardbevingsbestendig gebouwd worden, klaar voor de toekomst. Daarnaast krijgen de huizen op de begane grond ruimte voor een slaapkamer, zodat de woningen voor diverse doelgroepen geschikt zijn. De woningen zijn gasloos en wekken doormiddel van zonnepanelen zelf energie op. Vanwege de goede isolatie is er beperkte warmte nodig wat door een warmtepomp wordt geleverd. Deze zit geïntegreerd in de dakconstructie. De goede isolatie en opwek van stroom door PV panelen zorgt dat er nog maar beperkte energie van buitenaf nodig is.

Ontwerp

De woningen zijn één laag met een kap en hebben op twee plekken een hoogteaccent gekregen waarmee we aansluiten op de hogere woningen aan de noordzijde. De opbouwen zorgen bij deze woningen voor extra ruimte op de verdieping. Architect Foppe Hoekstra van Van Manen en Zwart: “Het ontwerp is afgestemd op de bestaande naoorlogse woningen in de wijk. Kenmerkend van de architectuur in deze tijd zijn de warm-oranje stenen van Groningse klei en een gevelindeling met vooral aan de voorzijde ramen die als “gaten” over de gevel zijn verdeeld.” Bijzonder was het patroon van metselstenen dat we op een aantal kopgevels aantroffen in de buurt. In het nieuwe ontwerp worden deze elementen gecombineerd en vinden we de metselaccenten nu ook op de voorgevel en zorgen de ramen in de kopgevels dat deze niet langer gesloten en anoniem zijn. De ramen zetten we aan met frisse witte kaders waardoor de woningen een modern beeld krijgen.

Samenwerking

Bouwgroep Dijkstra Draisma, met vestigingen in Bolsward, Dokkum en Groningen, is een innovatief bouwbedrijf met een breed aanbod in zorg, onderwijs, recreatie, kantoren en woningbouw. Het bedrijf heeft ruim 115 jaar ervaring en is actief betrokken bij de versterkings- en nieuwbouwopgave in het Groninger aardbevingsgebied. Ontwikkelaar Chris Olthuis is trots op de nieuwe samenwerking met SUW: “De corporatie staat voor een enorme opgave. We zijn blij dat we ook in Uithuizen kunnen bijdragen aan een veilige en toekomstbestendige leefomgeving.”

Planning

Begin 2022 is de omgevingsvergunning voor de bouw verleend, de bouwactiviteiten zijn inmiddels opgestart De nieuwe woningen worden naar verwachting eind 2022 opgeleverd.