Nieuwbouw Hyperion Lyceum doorstaat belastingproef glansrijk

Gepubliceerd op 25 juni 2018

Nieuwbouw Hyperion Lyceum doorstaat belastingproef glansrijk

Vorig jaar mei bezweek de constructie van de parkeergarage bij Eindhoven Airport. Na onderzoek kwam naar voren dat de bollenplaatvloeren niet voldeden aan de in Nederland geldende regels. Krap twee maanden voor het incident plaatsten wij de laatste vloer met dezelfde soort bollenplaten bij één van onze eigen projecten: de nieuwbouw van het Hyperion Lyceum in Amsterdam. Reden voor paniek? Gelukkig niet. De vloeren van de Amsterdamse school kwamen geslaagd uit de belastingproef.

BOLLENPLAATVLOEREN

Het Hyperion Lyceum was ons eerste project met bollenplaatvloeren. “En eigenlijk vonden we het wel een prettig bouwsysteem”, laat directielid Germ Rekker weten. De bouwwereld verkeerde op dat moment nog in onwetendheid over de problemen die niet opgeruwde bollenplaatvloeren van zelfverdichtend beton konden veroorzaken. Na publicatie van de rapporten van Hageman en TNO in september vorig jaar kantelde dat beeld radicaal. De bollenplaatvloeren voldeden niet aan de regels. Het ministerie van Binnenlandse Zaken gaf de opdracht om alle gebouwen met dezelfde type bollenplaatvloeren te onderzoeken. Het Hyperion Lyceum was daar één van.

HYPERION LYCEUM

De kwaliteitscontrole begon met het nalopen van de tekeningen en berekeningen door constructeur Pieters Bouwtechniek. Dit leidde tot verdachte plekken waar de schuifspanning in de vloer hoger is dan 0,4 N/mm2. Samen met Pieters Bouwtechniek, Civiele technieken deBoer bv en Nebest B.V. werd er door middel van een belastingproef op drie locaties gekeken naar de maximale doorbuiging van de bollenplaatvloeren. Dit houdt in dat de vloeren maximaal worden belast waarbij gelijktijdig gemonitord wordt in hoeverre de vloeren de druk weerstaan en of ze ook doorbuigen.

 

Bekijk hieronder hoe dat er aan toe ging.

DELAMINATIE-ZONES NIET VERDER GEGROEID

Pieters Bouwtechniek constateert in haar eindrapport dat het gebouw de test glansrijk heeft doorstaan. De delaminatie-zones waar de stortlaag en de breedplaat niet hechtten bleken door de tijdelijke belasting nauwelijks gegroeid. Alle betrokkenen konden dus weer opgelucht ademhalen en het schoolgebouw in Amsterdam Noord, ontworpen door Ector Hoogstad, kan na de zomer veilig in gebruik worden genomen. Rekker: “Het geeft ook aan dat er in Eindhoven misschien wel meer aan de hand was dan alleen die kritische voeg met zijn falende koppelstaven.”

KWALITEITSBORGING

Kwaliteit staat bij ons hoog in het vaandel. We zijn veranderd van “aannemer” naar “aanbieder” en daar hoort kwaliteitsborging bij. Gedurende het gehele bouwproces heeft ons eigen kwaliteitsteam de uitvoeringswerkzaamheden gemonitord en vastgelegd. Hierdoor hadden we er ook alle vertrouwen in dat de proefbelasting van de vloeren goed zou verlopen.

 

Eerder dit jaar wisten we ons, als eerste bouwer van Nederland, te certificeren in het uitvoeren van kwaliteitsmetingen op gebied van luchtdichtheid.