Nieuwbouw 49 All-electric studio’s voor GGZ Franeker

Gepubliceerd op 17 september 2020

Nieuwbouw 49 All-electric studio’s voor GGZ Franeker

In opdracht van de GGZ Friesland hebben wij de nieuwbouw van 49 studio’s inclusief ondersteunende ruimtes en terreininrichting opgeleverd. Daarmee is de GGZ-locatie in Franeker een duurzaam en toonaangevend woon-zorgcomplex rijker. De GGZ koos voor een bouwteamtraject om samen met Antea, Adema Architecten en Bouwgroep Dijkstra Draisma het ontwerp verder uit te werken en binnen het gestelde budget en planning te realiseren. De studio’s zijn bestemd voor de doelgroep KVB (Klinische Vervolgbehandeling).

Herstelgerichte omgeving

Voor de opdrachtgever staat bescherming en verbinding voorop. Om geborgenheid te creëren zijn de studio’s in een ronde vorm aan elkaar gebouwd aan de buitenrand van het terrein. Hierdoor wordt de beslotenheid van een hofje met binnenplein gecreëerd. Dit geeft een prettig beschut gevoel aan de bewoners.

 

Ook verbinding onderling is belangrijk. Zo zijn de voordeuren twee aan twee gebouwd en voorzien van een droogloop. Iedereen kijkt uit op de tuin wat uitnodigt om samen op een bankje met elkaar in gesprek te komen. Vanuit de zorgpost kan het hele gebied binnen de twee cirkels worden overzien.

1
binnentuin

Vier seizoenentuin

Elke studio heeft een eigen voordeur welke direct op de fraai aangelegde binnentuin uitkomt. De uitnodigende binnentuin is ingericht als vier seizoenentuin. Ieder seizoen valt er in de tuin iets te beleven.

 

In het hart van de tuin bevindt zich een ontmoetingsplaats waar bewoners elkaar kunnen ontmoeten. Op deze manier worden invloeden van buitenaf geminimaliseerd en kunnen de bewoners zich volledig richten op hun herstel.

All-electric

De studio’s zijn all-electric en worden verwarmd middels infraroodpanelen. De bewoners kunnen hiermee individueel de temperatuur in de studio regelen. De overige ruimten worden door warmtepomp technieken verwarmt.

 

Naast de studio’s voor 24-uurszorg hebben we ook de zorgpost en facilitaire ruimtes, zoals een wasruimte en een opslagruimte, gerealiseerd. De zorgpost is onderverdeeld in kantoor, spreekkamer, pantry, toiletten en de medicijnkamer. Binnen het complex bevinden zich vier eetkeukens waar patiënten hun warme maaltijd bereiden en opeten. Iedere keuken biedt ruimte voor twaalf personen.

Foto's: GGZ Friesland
Foto's: GGZ Friesland
2
3

Kunstrietgevels

De complete buitengevel van het woon-zorgcomplex is bekleed met kunstriet. Kunstriet biedt als voordeel dat het slijtvast is en daarmee een permanent hoge isolatiewaarde behoudt. Hiermee blijven de studio’s koel in de zomer en aangenaam warm in de winter. Ook bespaart de toepassing van kunstriet aanzienlijk op de energierekening. In tegenstelling tot natuurriet is kunstriet onderhoudsarm. De toepassing van het kunstriet zorgt er ook voor dat, ondanks de dichtheid van het ontwerp, de buitenkant toch een zachte uitstraling heeft.

1
2

Bekijk ook:

Nieuws Gepubliceerd op 15 oktober 2020 "Fake news", Cobouw blog Biense Dijkstra
Nieuws Gepubliceerd op 13 oktober 2020 Bouw circulaire bediencentrale van start