Modderlaarzen, klimaatkamers en het Cobouw Café in Dokkum

Gepubliceerd op 13 oktober 2021

Modderlaarzen, klimaatkamers en het Cobouw Café in Dokkum

Gastheren en kroegbazen van het Cobouw Café Joost Zwaga en Thomas van Belzen benaderden ons een tijd geleden of ze in Dokkum hun talkshow mochten organiseren. Met Cobouw Café trekt Cobouw de regio in om te praten over de woningmarkt en duurzaam bouwen. Uiteraard waren ze welkom. Op woensdag 13 oktober stond er een mooi programma voor de bezoekers klaar. Uit alle streken van Nederland rijden voorlopers op het gebied van duurzaam bouwen richting Dokkum, een ware ‘roadtrip’ naar Noordoost Friesland.

Lisdoddeveld

“We zijn hier letterlijk in the middle of nowhere” aldus Folkert Linnemans, innovator bij Bouwgroep Dijkstra Draisma. Rond 14.00 uur vertrokken vijf elektrische auto’s richting het lisdoddeveld. Op ongeveer 10 minuten rijden en nog eens 10 minuten lopen stond de groep met inmiddels modderlaarzen in het weiland waar we lisdodde verbouwen. Hier kregen ze een rondleiding en konden ze van heel dichtbij zien hoe de groeiende plant eruit ziet. Lisdodde is een circulair isolatiemateriaal dat we gaan gebruiken om gebouwen in de toekomst te isoleren. De rietsigaar heeft van zichzelf al een isolerende werking en is daarom heel geschikt om te ontwikkelen tot isolatiemateriaal. Daarnaast is de plant goed voor de bodem, het gaat daling tegen. Voor boeren en landbezitters een mooie bijkomstigheid, het voorkomt verdere verzakking en CO2-uitstoot. Dubbel Duurzaam. 

 

De lisdodde telen en de productie hiervan doen we in eigen beheer. Samen met lokale partners van Better Wetter wordt er getest om te zorgen dat het aan alle eisen voldoet.

Lisdoddeplant met isolerende luchtkamers
Lisdoddeplant met isolerende luchtkamers

Klimaatkamers

Terug in Dokkum. Na een bezoek in het Friese landschap stond een bezoek aan de klimaatkamers op de planning. Op loopafstand van ons kantoor op de Bocksmeulen ligt innovatiecentrum Bowinn. Hier staan twee klimaatkamers die Dijkstra Draisma volop gebruikt. In de onderzoeksruimtes kijken onze innovators continu naar de ontwikkeling van lisdodde. We kijken naar inzakking, schimmelvorming, het gedrag van de lisdodde, brandveiligheid en noem het maar op. Er komt veel bij kijken. Hierin namen Coen Verboom en Folkert Linnemans de bezoekers mee. Ze gaven uitleg en beantwoordden vragen.

B(r)ouwerij Dockum

In Brouwerij Dockum is een mooie setting gecreëerd voor gesprekken over biobased bouwen. Presentatoren Thomas van Belzen en Petra Platschorre gaan tijdens het Cobouw Café in gesprek met diverse tafelgasten. Jan Willem van de Groep, Biense Dijkstra, Carlos Klein, Rick Worst, Marjanne Cuypers, Sandra Nap en Sjoerd Vrieswijk schuiven aan om elk vanuit een andere invalshoek toe te lichten hoe zij denken over de energie- en materialentransitie en biobased bouwen. Ook hier wordt nog druk nagepraat over het bezoek aan het lisdoddeveld en over de werking van lisdodde. CO2 opslaan, stikstof reduceren en nieuwe verdienmodellen voor bijvoorbeeld boeren. ''Bijna te mooi om waar te zijn,'' aldus Biense Dijkstra, ''maar we denken nog steeds dat het waar is en daarom gaan wij door met de ontwikkeling van lisdodde als biobased en circulair isolatiemateriaal.''