Minister Hugo de Jonge bezoekt als eerste de houten woning van Bouwgroep Dijkstra Draisma die meer CO2 opslaat dan uitstoot

Gepubliceerd op 23 januari 2023

Minister Hugo de Jonge bezoekt als eerste de houten woning van Bouwgroep Dijkstra Draisma die meer CO2 opslaat dan uitstoot

Naast het woningtekort ook het klimaatprobleem aanpakken

Woningen realiseren die goed zijn voor bewoners, bedrijven én het klimaat? Minister de Jonge werd tijdens een werkbezoek aan Bouwgroep Dijkstra Draisma in Dokkum geïnformeerd over wat er allemaal al mogelijk is. Om te laten zien dat de Friezen graag de daad bij het woord voegen, kreeg de minister als eerste een rondleiding door de houten woning, die CO2 opslaat en stikstofneutraal geproduceerd wordt.

“Wij vinden het heel belangrijk om bij te dragen aan een bewoonbare wereld voor de volgende generaties. In onze fabriek worden al vanaf 2017 industriële woningen geproduceerd, met behulp van robots. De woningen worden continue doorontwikkeld en dit heeft geresulteerd in onze houten woning, die volledig geïsoleerd is met biobased isolatiematerialen,” aldus Biense Dijkstra, directeur van Bouwgroep Dijkstra Draisma. De modelwoning op het terrein van Dijkstra Draisma bevat zelfs vier verschillende soorten natuurlijke isolatiematerialen: lisdodde, vlas, hennep en miscanthus. “Het mooie is dat we deze materialen in onze eigen regio verbouwen. Hiermee stimuleren we de circulaire economie, maken we gebruik van korte ketens en bieden we agrariërs een alternatief verdienmodel,” vervolgt Dijkstra. “Daarnaast biedt biobased bouwen ruimte voor stikstofreductie, welke ook hard nodig is voor de bouwopgave in Nederland. Doordat het biobased isolatiemateriaal een-op-een toepasbaar is in plaats van fossiel isolatiemateriaal, kan het probleemloos worden opgenomen in ons productieproces. Zo kunnen we snelheid maken in de energietransitie en tegelijkertijd het klimaatprobleem aanpakken.”

Deze snelheid is nodig, om de ambitie van minister De Jonge om 900.000 woningen te bouwen te realiseren. Tijdens het werkbezoek sprak de minister met de aanwezigen over het woningtekort en over de mogelijkheden om de industriële en biobased bouw verder vooruit te helpen.

Minister de Jonge: “Dijkstra Draisma is een fantastisch innovatief bedrijf, gespecialiseerd in fabrieksmatig en circulair bouwen. Woningen worden razendsnel geproduceerd in de fabriek in Dokkum en op locatie gemonteerd. Deze manier van bouwen biedt een geweldige kans voor het versnellen van de woningbouw, vooral ook op een duurzame manier. De gebruikte biobased isolatiematerialen worden door boeren uit de regio verbouwd. En dat leidt naast een veel duurzamere manier van bouwen, ook tot een nieuw verdienmodel voor boeren.”