De gevolgen van de coronapandemie zijn bij ons bedrijf met name te merken in de omzetdaling dit jaar. De eerlijkheid gebiedt ons te zeggen dat we gebruik hebben gemaakt van de eerste NOW-regeling, omdat we direct werden geconfronteerd met meer dan 80 timmermannen die moesten stoppen op hun projecten en waar we vervangende activiteiten voor hebben gezocht. Bijzonder om te zien hoe flexibel iedereen daarmee omging en hoe snel het kantoorpersoneel thuiswerken zich eigen maakt. Complimenten aan iedereen die daar op zijn of haar manier direct op wist te anticiperen. De eerlijkheid gebiedt ons ook om ons gedrag in de bouwvakperiode die daarop volgde op te biechten. Hier in het noorden was nauwelijks sprake van infecties, laat staan IC opnames, en de noodzaak om de RIVM-adviezen na te leven verdween enigszins.
Een besmetting in de lokale horeca, onder met name jongeren, en de directe gevolgen daarvan, maakten ons direct weer alert op het feit dat het virus ons nog niet vergeten was. Gelukkig was er vooral sprake van milde klachten in onze gemeente en waren er geen ziekenhuisopnames. Inmiddels behoren we weer tot de nagenoeg coronavrije gemeenten.
Toen kwam de fatale datum voor aanmelding voor de NOW2-regeling. Onze omzet is in de bewuste periode 23% gedaald en dus kwamen we er weer voor in aanmerking. De portefeuille nam in diezelfde periode echter met 38% toe. We hebben besloten dus niet van de NOW2-regeling gebruik te maken: de vooruitzichten zijn rooskleurig en we weten, ondanks de voorspelling van dalende huizenprijzen, dat er nog een enorme opgave op ons wacht.
Het kabinet heeft de uitdagingen van de bouwsector inmiddels ook herkend en geeft aan dat ‘de bouw aan de gang moet blijven’. Of de op Prinsjesdag gepresenteerde maatregelen voldoende zijn om de structurele veranderingen teweeg te brengen die de sector nodig heeft, is nog maar de vraag. En, mocht dat wel het geval zijn, dan kan corona alsnog de spelbreker worden: quarantaine is namelijk geen immuniteit. We zouden dus theoretisch nog meerdere keren met stilvallende projecten of retournerend personeelsuitval te maken kunnen krijgen. Dan krijgen we de deksel alsnog op de neus.
Je kunt overigens beter de deksel op de neus krijgen als je geen NOW hebt aangevraagd, dan de deksel van onze buurman. Onze buurman is namelijk de grootste producent van grafkisten in Nederland. Hun branche is in tegenstelling tot onze laatcyclische sector juist vroegcyclisch. Het is nu weer rustiger bij hun bedrijf, maar we hebben nog nooit zoveel vrachtwagens plaatmateriaal voorbij zien komen als in de piekmaanden van de coronacrisis. En als je in volumes denkt, is dat dus een veelvoud aan vrachtwagens met gereed product die weer retour gaan. Retour naar een letterlijke eindbestemming. Laten we now hopen dat we dat niet weer terug gaan zien.