Interview Bouwgenootschap met Biense Dijkstra: "Het verdienmodel in de bouw is ruzie"

Gepubliceerd op 09 januari 2019

Interview Bouwgenootschap met Biense Dijkstra: "Het verdienmodel in de bouw is ruzie"

“Het model waarmee de bouw altijd haar geld heeft verdiend, leidt tot conflicten en tegenstrijdige belangen,” meldt Biense Dijkstra in zijn interview met Bouwgenootschap.

 

Van oudsher kun je familiebedrijven conservatief of traditioneel noemen. Ze weten echter lokaal wel vaak de juiste snaren te raken. Op de lange termijn is het echter, door schaalvergroting in een snel veranderende buitenwereld, toch vaak lastig om overeind te blijven.

VERDIENEN AAN FOUTEN

“Ook wij maakten die ontwikkelingen mee, – mede dankzij een werkplaats met robots – mét succes. Maar, als ik verder kijk dan onze eigen keten, kraak ik harde noten. Het verdienmodel in de bouw is ruzie. Het is altijd de mores van de branche geweest om te verdienen aan meer- en minderwerk en aan fouten in het contract.”

PROCES

“Het is het dilemma van de bouw. Als meer- en minderwerk je verdienmodel is, en je door fouten in bestek en tekeningen rollebollend over straat gaat, is dat dodelijk voor het proces.”

“Bij ons staat het proces centraal. Dat is heilig en moet vloeiend verlopen. Aan de voorkant van dat proces moet je zoveel mogelijk invloed aanwenden. Daar moet je als vrienden met elkaar omgaan. Vaak zie je daar niet de bèta-types, maar mensen die empathie in zich hebben. Die zijn veel meer bezig op basis van de onderlinge relaties.”

MEER LEZEN?

Lees het volledige artikel “Het verdienmodel in de bouw is ruzie” en het eerder verschenen artikel “De psychologie van de thermostaat” op de website van Bouwgenootschap.