Een unieke uitvinding op het juiste moment: de ‘blauwe doos’ uit Hardenberg. Van het gas af en volledig over op elektriciteit, met een COP van …..1. Als het te mooi lijkt om waar te zijn, is dat het waarschijnlijk ook. “If it looks like a duck, swims like a duck, and quacks like a duck, then it probably is a duck.”
Bizar dat dit soort verhalen door de pers worden opgepakt en veel aandacht krijgen. Maar straks, als de feiten en resultaten bekend worden (wat bijvoorbeeld Lars Boelen al heeft gedaan) gaat de gecreëerde vlam uit als een nachtkaars.
Wat net zo bizar is, is dat elk reëel probleem kennelijk van meerdere kanten bekeken kan worden. En daarnaast wordt er ook nog een politiek stempel op gedrukt. Dat ondervind ik zelf bijna dagelijks. Nu iedereen beseft dat het erop gaat lijken dat we 'van het gas af moeten' en dat die gekke Fries met zijn prachtige groep mensen daar 5 jaar geleden al mee is begonnen, "zal hem dat wel succesvol maken". Vragen als "hoe lang ga je nog door?", "ga je die fabriek nu ook op meerdere plekken openen?" en de meest opvallende: "wanneer ga je de tent verkopen?", krijg ik regelmatig te horen. Wat mensen zich eigenlijk afvragen is of je een slimme 'rechtse' ondernemer bent of een naïeve, intrinsiek gemotiveerde 'linkse' wereldverbeteraar.
Feitelijk is dat het hele probleem. Trump vertegenwoordigt in de publieke opinie die rechtse ‘slimme’ zakenman, die werkelijk geen enkel benul heeft van het klimaat en de wereld kapot maakt. En als hij er wel iets aan doet ‘’zal dat hem zeker voordeel opleveren anders deed hij het immers niet’’.
In de beeldvorming valt intrinsieke motivatie kennelijk nauwelijks te rijmen met zakelijk belang en dat is doodzonde. Er ligt een gigantische hoeveelheid werk op ons te wachten, waar de wereld inderdaad een stuk beter van wordt. Het is aan ons allen om dat in te zien en daar ons (intrinsieke of zakelijke) voordeel mee te doen. Dat het mes in dit geval aan twee kanten snijdt, is zonneklaar. Aan de ene kant de energie die je niet verbruikt, hoef je ook niet op te wekken. Dit in combinatie met een investering in het vastgoed met een minimale houdbaarheidsdatum van veertig jaar, versus de gesubsidieerde opwekkingsinvesteringen die na vijftien jaar allemaal onder druk staan.
We zijn trouwens met de prototypes bezig van een warmtepompsysteem met een COP van 12 tot 15 !!! Als dat draait, bewezen, gemeten en in grote getallen reproduceerbaar is, laat ik jullie dat weten. De bron bevindt zich buiten het gebouw en de techniek is klein. Het past op de plek waar nu de cv-ketel zit. Het lijkt te mooi om waar te zijn, daarom gaan wij aan de slag om te testen of het wel waar is. Kwaak kwaak kwaak kwaak….. wordt vervolgd.
Bouwblog