Hoezo Zwarte Piet, het probleem is Sinterklaas!

Gepubliceerd op 06 december 2017

Hoezo Zwarte Piet, het probleem is Sinterklaas!

Afgelopen periode werden we als ’diepFriezen’ overspoelt met commentaar en reacties op de gebeurtenissen in en rond om Dokkum. We waren nauw betrokken bij de intocht van Sinterklaas, omdat de NTR het Sinterklaas journaal live uitzond vanuit de lifestylewinkel van mijn vrouw in Dokkum. Het was een fantastische happening voor de meest noordelijke Elfstedenstad, maar het ging in aanloop en achteraf vooral over dé discussie.

 

Voor –en tegenstanders, gefaciliteerd door de media, werden (soms) ongewenst betrokken bij de discussie. Friezen werden geframed als racisten en Randstedelingen als tolerante beschaafde Nederlanders. Jammer, want we zouden ons eigenlijk heel ergens anders druk om moeten maken: hoe wordt het geld van de overheid besteed en waar gaat dat werkelijk terecht komen? Is er een boost voor de benodigde energietransitie? Kortom, hoe is het eigenlijk gesteld met onze Sinterklaas?

 

We worden afgeleid van de echte problemen binnen onze maatschappij. Het regeerakkoord van ons nieuwe kabinet zou ons allen nu echt bezig moeten houden. Net als de lage rentestanden en de positieve gevolgen, maar ook de dreigende risico’s daarvan. Zijn de voorgenomen maatregelen om te verduurzamen en de daaraan gekoppelde CO2 beperkingsdoelstellingen realistisch of is het te weinig om concreet tot uitvoering over te gaan? En welke industrie heeft zijn lobby het best op orde en weet er met de buit vandoor te gaan?

 

We willen niet zwartepieten, maar we hebben de indruk dat we in ons land wél aandacht krijgen voor incidenten die mineur zijn ten opzichte van de gigantische uitdagingen waar we voor staan. Dat we nu al in staat zijn gigantische werkgelegenheid te genereren met verduurzaming van de gebouwde omgeving en daar volop voor innoveren, daarvoor komt de NOS of RTL niet naar Dokkum rijden. Zij gaan niet kijken welke innovaties op dat gebied daar al te zien zijn en in de praktijk gebracht worden. Daar waar de duurzame CO2 beperking plaatsvindt, nagenoeg zonder subsidie.

 

Wanneer ze dat wel doen hoeven zij zich ook niet langer af te vragen of het wel of niet duurzaam is; beperking is namelijk de ultieme duurzaamheid! We voelen ons een roepende in de woestijn, ook Sinterklaas hoort het niet of wil het niet horen en doet niets met ons verlanglijstje. Daar waar we echt het verschil kunnen maken in CO2 beperking en een boost kunnen geven aan de werkgelegenheid voor de langere termijn, daar hebben we geen oog voor.

 

Laten we eerst maar eens stoppen met het maken van schoorstenen, goed voor het milieu en de zwarte-pieten-discussie wordt daarna ook een stuk eenvoudiger. En dat Friezen intolerant zijn valt – zoals de meeste mensen wel weten – wel mee. Zo zag ik verleden week nog bij ons in het dorp dat een jonge student bij een tijdelijke bushalte stond en een gesluierde asielzoekster met kinderwagen hielp om de bus aan te houden om haar vervolgens te helpen met instappen. Ik voelde me een trotse Fries en Nederlander.

 

Wees naar elkaar toe tolerant,
en laten we samen vechten voor het klimaat,
want daarmee is écht iets aan de hand.