Het gas is altijd groener bij de buren

Gepubliceerd op 11 februari 2022

Het gas is altijd groener bij de buren

Het is een spannende tijd, met de stijging van de materiaalkosten, de enorme inflatie, de dreigende rentestijging en de dreiging van een Russische invasie in de Oekraïne. De adviesprijs van een liter benzine is nu € 2,15, wat neerkomt op 4,74 gulden! Dat zou je nooit geloofd hebben toen je gulden nog een daalder waard was. Daarnaast is de gasprijs geëxplodeerd. In een markt van schaarste en goedkoop geld duikelt iedereen over elkaar heen om nog meer geld uit te geven, wat ze eigenlijk helemaal niet bezitten.

 

Wat dat betreft gaat de verduurzaming in de bouw bijna hetzelfde. Wij hebben ons altijd een roepende in de woestijn gevoeld door het nut van isoleren te benadrukken. Wij zijn van mening dat de overheid daarvoor meer geld zou moeten reserveren, in plaats van miljarden SDE-subsidie in duurzame opwekking te investeren, voordat überhaupt het verbruik van energie is gereduceerd. Het adagium “energie die je niet verbruikt hoef je ook niet op te wekken” is daarbij veelvuldig gebruikt. Ga vooral de energievraag beperken en richt de focus en de subsidie daar juist op.

 

De overheid heeft haar koers inmiddels aangepast. De hybride warmtepomp krijgt nu het voordeel, omdat een volledig elektrische warmtepomp in oude gebouwen domweg niet voldoende capaciteit kan leveren. Vaak lukt het nog wel op papier, maar de werkelijke prestatie levert zo nu en dan koude winterdagen op. De keuze is begrijpelijk, want het past in het plaatje om snel slagen te maken in het reduceren van CO2-uitstoot. Maar de laatste stap waarin de gasaansluiting verdwijnt blijft hierdoor uit. Bizar is natuurlijk het feit dat we daardoor afhankelijk blijven van aardgas. Op zich een logische keuze, maar inmiddels zit Poetin aan de knoppen van de beschikbaarheid en dat is een vervelende bijkomstigheid.

 

Omdat kolen de belangrijkste energiebron zijn van Duitsland en de energiemix daardoor en hoge CO2-uitstoot bevat, is aardgas daar nog steeds een beter alternatief om de CO2-doelen te halen. En wij hebben een vorm van leveringszekerheid met onze Oosterburen afgesproken, zodat we daar wel aan bij móeten dragen. Met alle gevolgen van dien. Tja, het gas is altijd groener bij de buren.