De stikstofcrisis is actueler dan ooit. In sommige gevallen leidt de onduidelijkheid en onzekerheid in dit dossier zelfs tot een volledige vergunningenstop. Dat gebeurt nu in Brabant. De bouw wordt als een probleem gezien. En dat is wrang.
Want juist het tegenovergestelde is mogelijk. In plaats van een bouwvolume dat een probleem veroorzaakt, kunnen we het probleem met datzelfde bouwvolume oplossen. Gebouwen kunnen nu al CO2-negatief en stikstofneutraal gerealiseerd worden. We moeten bouwen aan de oplossing; het adagium van ons en menig andere in onze sector.
Waarom pakken we dat dan niet grootschalig op? Omdat de regelgeving en de MPG ons daartoe (nog) niet in staat stellen. Maar kennelijk ook omdat we eigenwijs zijn en eerst zelf willen bewijzen dat we die CO2-negatieve en stikstofneutrale gebouwen kunnen realiseren. The proof of the pudding is in the eating; écht circulair in plaats van circulariekoek. Vanaf onze eigen postzegel, met ons eigen netwerk, met onze omringende agrariërs en met certificerende instanties die uitgedaagd worden om ons te helpen en te kijken of alles klopt. En met vooruitstrevende opdrachtgevers in Noord-Nederland die, ondanks dat de voordelen nog niet toegekend worden, toch kiezen voor deze aanpak, omdat ze erin geloven. You need a spark to light a fire.
Niet tegen elkaar, maar mét elkaar. Zonder gepolder en getreuzel van meestribbelaars, die feitelijk andere belangen hebben en een fantastische lobby bedrijven. Vaak sponsors van de grootste onderzoeken, netwerken en circulaire bijeenkomsten, maar ondertussen dienen ze een oud belang. Een lobby waar wij niet bij in de schaduw kunnen staan.
We dagen gemeenten uit om anders te denken en te doen. Om vooruit te kijken en te luisteren naar de markt. De oplossingen zijn er al, energieleverende gebouwen met bestaande, goed toegepaste technologie. Niet met allemaal subsidies die innovatie moeten stimuleren en op basis van door allerlei adviseurs bedachte kenmerken en regels met bijbehorend verdienmodel. Maar wel met intrinsieke motivatie om te vernieuwen en de bouwsector duurzamer te maken.
Doe goed en zie niet om. Arie Ribbens zong destijds over Brabantse nachten. Wij zien kansen voor een herziene versie: het Brabantse wachten duurt lang, het komt vaak ook langzaam op gang, ja maar dan, ja maar dan.