''Groencertificaat of groencertihiaat'' Cobouw blog Biense Dijkstra

Gepubliceerd op 14 augustus 2020

''Groencertificaat of groencertihiaat'' Cobouw blog Biense Dijkstra

Met verbazing las ik deze vakantie een persbericht over het verdienmodel van Tesla. Hun positieve financiële resultaat wordt op dit moment eigenlijk alleen gerealiseerd door het verkopen van ‘groencertificaten’ aan traditionele autobouwers, die daarmee de CO2-uitstoot van hun in veelvoud gemaakte traditionele producten compenseren. Er zit iets raars in: een gescheiden markt tussen het product en de wijze waarop het duurzaam vervaardigd is.

Stel dat we dit eens gaan toepassen in de bouw. Dat zou betekenen dat fabrikanten eisen opgelegd krijgen voor de maximale CO2-uitstoot die vrijkomt bij de realisatie en het gebruik van de woningen. Daarin gaat BENG al lang niet ver genoeg, maar is energieneutraal de minimale maatstaf en zijn lokaal geproduceerde circulaire producten essentieel om aan de eis te voldoen. Alles wat je boven de gestelde eis nog extra aan CO2 bespaart, kun je in certificaten doorverkopen aan collega-fabrikanten.

Wij zien het wel zitten. De BENG is voor onze droogstapelwoning geen uitdaging meer, want de woning is al energieneutraal. En, door onze ontwikkelsporen op het gebied van circulaire isolatiematerialen (onder andere lisdodde) en houten constructies, is de droogstapelwoning zelfs CO2-positief. Die ‘extra’ certificaten willen wij wel verkopen aan traditionele partijen, die daarmee op korte termijn hun CO2-doelstelling behalen volgens het boekje, om vervolgens in de loop der jaren duurzamer te gaan produceren. Uiteindelijk helpt dit ook de markt om duurzame producten goedkoper te maken, omdat de winst van de verkoop van de certificaten rechtstreeks in de prijs van het product terugvloeit. Dus twee vliegen in één klap: een duurzamer, goedkoper product tegenover een traditioneler, duurder product en daarnaast ook een stimulans voor een duurzamere productie. Laat de overheid dit maar regelen!

De afschuw maakte bij mij plaats voor de dagelijkse realiteit. In de door ons gewenste situatie zit waarschijnlijk de meest geloofwaardige prikkel van een succesvolle systeemverandering: geld. Ondertussen blijven we maximaal innoveren en producten ontwikkelen die de CO2-footprint verlagen en circulair gemaakt kunnen worden.

Het blijft een gek idee dat de winst van Tesla gerealiseerd wordt door de uitstoot van de producten van haar traditionele competitie. Ondanks de principevergelijking en de doelstelling twijfel ik toch weer: is het nou groencertificaat of groencertihiaat? U mag het zeggen.