Green Tie Gala: ABN AMRO Duurzame 50

Gepubliceerd op 30 oktober 2020

Green Tie Gala: ABN AMRO Duurzame 50

Afgelopen woensdag 28 oktober maakte Biense Dijkstra deel uit van de ABN AMRO Duurzame 50. Dit werd tijdens de online-uitzending van Building Holland Digital bekend gemaakt.

ABN AMRO Duurzame 50

De ABN AMRO Duurzame 50 is de thermometer betreffende duurzaamheid in de bouw en vastgoed in Nederland. Zoals ieder jaar vraagt de vakjury zich af wat de belangrijkste vraagstukken en trends zijn en welke mensen daar het meest aan bijdragen. Op woensdag 28 oktober werd de lijst van 2020 bekendgemaakt en dit jaar ging dat iets anders dan vorig jaar. Met andere woorden: alle 50 zijn winnaars dit jaar. Hiermee wordt een statement gemaakt dat we met z’n allen de schouders eronder moeten zetten.

Biense Dijkstra

De afgelopen jaren stond Biense Dijkstra steeds in de top 10 van de Duurzame 50. In 2017 behaalde hij zelfs de tweede plaats. ­­­Biense Dijkstra: “Het is een eer om ook dit jaar weer onderdeel uit te maken van deze lijst. Samen met de andere 49 winnaars zetten we collectief de schouders onder het verduurzamen van de bouw & vastgoedsector.”

Interactief event

Door de coronamaatregelen vond het Green Tie Gala dit jaar plaats op een interactieve wijze. Een geheel verzorgde, interactieve avond met inspirerende sprekers en top-entertainment. Met als hoogte punt de uitreiking van de ABN AMRO Duurzame 50 Award voor de meest duurzame persoon in de bouw van 2020.

 

Op de tweede dag van Building Holland Digital trapte Jaap Dijkgraaf, voorzitter van TVVL en lid van de Raad van Toezicht van ISSO, af. Centraal stond de vraag: in welke wereld zijn we terechtgekomen. Het covid-19 vraagstuk is daar een onmisbaar deel van, maar belangrijker nog zijn de al gaande transities naar een verbonden wereld en naar een wereld zonder fossiele brandstoffen. Hoe veranderen we mee?

Winnaar 2019

We moeten keihard aan de slag, zo beaamt elke spreker tijdens de tweede dag van Building Holland Digital. “Steek je hand op en zeg: dit gaan we oplossen. Het kan vandaag allang”, aldus Onno Dwars, mede presentator en winnaar van de 2019-editie.

 

Dwars eindig de dag met een fel betoog. “Ik ga mij niet inhouden, want er is kneiterhard beweging nodig”, aldus Dwars. “We staan op een punt waarop je je kunt afvragen: heeft het nog wel zin? We gaan maar door alsof er niets aan de hand is, maar er is heel veel aan de hand.” Hij grijpt de waterkering als prangend voorbeeld aan: “We hebben het niet meer over dijken en dammen bouwen, maar over muren bouwen om te zorgen dat we het water kunnen keren. Want alleen Nederland kan de opgave niet aan als we de klimaatdoelen niet behalen. Het vraagt om een drastische verandering. Het kan niet zo zijn dat duurzaamheid een reflectie is van ‘minder slecht’. Duurzaamheid gaat om leven geven.”