"Gratis blowerdoortest voor iedereen" Cobouw Blog Biense Dijkstra

Gepubliceerd op 20 februari 2020

"Gratis blowerdoortest voor iedereen" Cobouw Blog Biense Dijkstra

In de afgelopen weken werd weer pijnlijk duidelijk dat het klimaat verandert. Dat is een constante van duizenden, zo niet miljoenen jaren, als we de klimaatsceptici mogen geloven. Of dat is het bewijs als je in de wetenschap gelooft. De temperaturen waren jaargemiddeld gezien extreem hoog en het waaide zo hard dat de twee stormen nu zelfs een naam kregen: Ciara en Dennis.

Nu wil het toeval dat we met ons gezin bijna drie weken bivakkeren vanwege het binnenschilderwerk van onze woning. Overdag verblijven we in een zeven jaar geleden door ons gebouwde woning met gemiddelde Rc-waarde van 6, met redelijk veel zonwerend glas. Het huis heeft - voor die tijd - goed luchtdicht uitgevoerde details, vloerverwarming en –koeling en een water/water warmtepomp met 8 kW vermogen. Een zeven jaar oude all-electric oplossing zeg maar. Elke avond verhuizen we naar een 20 jaar geleden verbouwde woning met (ook) een gemiddelde Rc van 6 om te gaan slapen. Deze woning heeft een betonnen combinatievloer, gemetselde gevels en houtskelet bovenbouw. Ook dit gebouw is door een degelijke aannemer verbouwd naar de gebruikelijke details van 20 jaar geleden. De installatie is hoog temperatuur uitgevoerd met een 30 kW gasketel en radiatoren, de badkamer is voorzien van vloerverwarming.

De beleving in het moderne huis overdag, wat ik vooral in het weekend zelf meemaak, is zeer prettig. Mijn vrouw en dochters ervaren 23 graden als de ideale temperatuur, terwijl ik dan (in dit geval op sokken lopend) het idee heb dat je in een sauna zit. De warmtepomp heeft geen enkele moeite om die ‘behaaglijke’ temperatuur vast te houden. Als we verhuizen om te gaan slapen arriveren we in een net zo behaaglijke woning met een warme badkamervloer. De thermostaat is geprogrammeerd om op 23:00 uur naar de nachtstand van 18 graden te zakken. De slaapkamers worden dan in 15 minuten tijd zo koud, dat je naast de pyjama ook de sokken aan moet. Afgelopen weekend vroegen de dochters zich af waarom de knieschotluikjes bij de harde wind zo kraakten en hadden ze het gevoel dat het huis lek was omdat het zo tochtte.

Ik dank de natuur dat zij, waarschijnlijk niet alleen in ons geval, maar bij de meeste mensen met een wat oudere woning, een blowerdoor test heeft gesimuleerd. Het adagium ‘dat we vooral moeten isoleren’ wordt door ons volledig ondersteund, maar let wél: in de bestaande en bij veel collega’s zelfs huidige gebouwde omgeving is luchtdichtheid echt het grote dilemma. Trias energetisch kun je nog zo extreem isoleren maar als je de lucht- en kierdichtheid niet onder controle hebt, blijft energie-efficiency een dilemma. Daarom refereren we ook naar de te matige ambitie van de BENG: je moet de energievraag dusdanig terugbrengen dat je het gebouw ook met warmtepompen kúnt verwarmen. De BENG-lat hangt te laag en is ambitieloos.

We zien ook nu nog vaak nieuwbouwprojecten met enkel een zonnepaneel voor de bühne. Of beter gezegd: een schaampaneel, want jammer genoeg leert de ervaring ons dat zo’n paneel vaak een indicatie is voor een slechte schil en een nog slechtere luchtdichtheid. Na de harde wind van de afgelopen weken, heb ik inmiddels medelijden met de bewoners van zulke - net aan de norm voldoende - woningen. Over een paar jaar hebben we spijt van dit soort keuzes. Het kán en moet nu al beter.

Een goed geïsoleerd en luchtdicht gebouwd huis wordt als een waardevol bezit beschouwd. Ga daarom bij het bepalen van de feitelijke waarde niet bezuinigen ten koste van moeder aarde.