Geslaagd opleverfeest 36 energiezuinige woningen aan de Wederik in Heerenveen

Gepubliceerd op 20 december 2018

Geslaagd opleverfeest 36 energiezuinige woningen aan de Wederik in Heerenveen

Het was erg gezellig gisteren aan de Wederik in Heerenveen. Samen met Accolade vierden we de oplevering van de 36 zeer energiezuinige woningen. Niet alleen stonden we stil bij de nieuwbouw. Het was ook een mooie gelegenheid om kennis te maken met de buurt. Zowel de bewoners van de nieuwe woningen, als andere bewoners van de Wederik waren uitgenodigd.

APPELGEBAK

Iedereen kreeg bij aankomst een stukje appelgebak. Jeriça Hartholt, directeur-bestuurder van Accolade vertelde hierover: ‘Dit stukje appelgebak staat voor gezelligheid. Met elkaar in contact komen. Het is ook een link naar de appelboom en de andere fruitbomen die in de buurt zijn geplant. Wie weet bakken jullie er over een aantal jaren een appeltaart van.’

DE NIEUWBOUW

In totaal sloopten we 48 duplexwoningen op deze plek. Er zijn nu 28 huurwoningen en 8 koopwoningen voor terug gekomen. De huizen zijn NOM-ready, dus zeer energiezuinig. Alle woningen hebben twee slaapkamers, vloerverwarming op de begane grond, zonnepanelen en een berging.

DROOGSTAPELSYSTEEM

Zes van de woningen zijn droogstapelwoningen en zijn gebouwd volgens het droogstapelsysteem. Directielid Dirk Jan de Rouwe vertelde er mee over: ‘Dit is een andere manier van bouwen dan de traditionele bouw, de woningen produceren we grotendeels in de fabriek. Op de bouwplaats worden ze in elkaar gezet en afgemonteerd. De binnenmuren zijn betonelementen. De buitenmuur is een houtskeletbouwwand met steenstrips.’

BANKJE VOOR DE BUURT IN GEBRUIK GENOMEN

Leerwerkbedrijf BuitenGewoon maakte een bankje voor de Wederik. Ze maakten dit van resthout dat op een andere plek overbodig was geworden. Jeriça Hartholt, Dirk Jan de Rouwe en bewoonster Sylvia de Vries namen het bankje als eerste in gebruik. Sylvia woonde eerder in een van de duplexwoningen die plaats maakten voor de nieuwbouw.

Bankje voor de buurt