Geothermie: Boringen binnenkort van start

Gepubliceerd op 19 juli 2021

Geothermie: Boringen binnenkort van start

Vrijdag 16 juli verrees de 30 meter hoge boortoren bij de Dairy Campus in Leeuwarden. Die boort binnenkort naar gloeiend heet water op 2,7 kilometer diepte.

Als alles goed gaat, krijgt ziekenhuis MCL vanaf 2023 warmte op basis van diepe geothermie. Ook het Friesland College en een aantal grote bedrijven en instellingen rond de Tesselschadestraat zijn dan op het nieuw aan te leggen warmtenet aangesloten. Later profiteren mogelijk ook duizenden Leeuwarder gezinnen thuis van het hete bodemwater.

Plaatsen van de boorstelling

Het plaatsen van de boorvloer en de toren was een heus stuk vakwerk. Eerst werd de boorvloer op hoogte geplaatst, daarna volgde de boortoren die met twee kranen werd getild.

 

Deze week wordt verder gewerkt aan de voorbereidingen voor de boring. De verwachting is dat de boring donderdag 22 juli of vrijdag 23 juli van start gaat en vier weken zal duren. 

1024x574

Wat is geothermie?

Geothermie (aardwarmte) is lokale duurzame warmte uit de ondergrond. De temperatuur loopt op met de diepte: hoe dieper hoe warmer. Het van nature aanwezige warme water wordt uit de bodem opgepompt. De warmte wordt eruit gehaald. Het afgekoelde water wordt teruggepompt in dezelfde aardlaag en warmt weer op.