Geen tijd voor oud sentiment, verzin een lis(t)dodde

Gepubliceerd op 15 januari 2021

Geen tijd voor oud sentiment, verzin een lis(t)dodde

Op het moment dat ze op de overkant van de wereld Trump impeachen, houden wij ons in Nederland met de toeslagenaffaire bezig en hangt er een mogelijk aftreden van het kabinet in de lucht. Ieder zijn ding, zeg maar.

 

Naast de onzekere tijd door de verlengde lockdown, de dreigende Britse coronavariant en de Brexit, is er nog steeds die enorme uitdaging van de energietransitie. Jan Willem van de Groep zaagt met Thomas van Belzen de nodige fabels door om feiten over te houden. En gelukkig kondigt elk zichzelf respecterend bouwbedrijf inmiddels aan te gaan investeren in industrialisatie of een afgeleide daarvan. De bouw gaat nu eindelijk serieus veranderen, maar wat gaan wij nu doen? Verzin een list zou je denken.

 

Wij zijn ons naast een compleet nieuw woonconcept, waarover binnenkort meer bekend wordt, gaan focussen op de natuurinclusieve benadering van het CO2-reductievraagstuk. Na een flinke onderzoeksperiode te hebben doorlopen in het project ‘Better Wetter’, zijn we tot de conclusie gekomen dat je beter kunt voorkomen dan genezen. We verkeren in de omstandigheid dat onze provincie voor 1/3 deel uit veengrond bestaat: grond die steeds verder zakt door oxidatie en intensieve veehouderij. Als je die grond onder water zet, bespaar je per jaar alleen al twintig ton CO2 per hectare. Als je die vervolgens bebouwt met lisdodde, kun je elk jaar per hectare circa tien woningen isolatiemateriaal oogsten, met nagenoeg dezelfde eigenschappen als cellulose.

 

Echt circulair, natuurinclusief en een prachtig alternatief voor de veehouder, naast zijn krimpende veestapel. De lokale productie in zeer korte ketens maakt de cirkel rond. De beste ideeën zijn vaak simpel, maar zoals Cruijff reeds aangaf: “je gaat het pas zien als je het doorhebt”.

 

Wij gaan proefdraaien met de eerst tien hectare en houden jullie op de hoogte van de progressie. Dan kunnen ze op de andere kant van de plas nadenken over of, en hoe ze Trump echt aan gaan pakken. Ze hebben al vier jaar van alles geprobeerd en zien het nu uiteindelijk toch in; in onze beleving metaforisch. Nu ervoor zorgen dat het oude sentiment niet terugkeert. Ook hier geldt: voorkomen is beter dan genezen. Wij zouden zeggen, verzin een lis(t)dodde.

Bekijk ook:

Nieuws Gepubliceerd op 25 februari 2021 Bouw gestart in Middelstum
Nieuws Gepubliceerd op 17 februari 2021 Opgeleverde woningen fase 1 in Opwierde-Zuid
Nieuws Gepubliceerd op 02 februari 2021 "Demissionaire daken" Cobouwblog Biense Dijkstra