Feestelijke start bouw Werelderfgoedcentrum Waddenzee in Lauwersoog

Gepubliceerd op 21 april 2023

Feestelijke start bouw Werelderfgoedcentrum Waddenzee in Lauwersoog

De bouw van het nieuwe Werelderfgoedcentrum Waddenzee is officieel van start! Op donderdag 20 april is de officiële aftrap ingeluid met het slaan van de eerste paal. Medewerkers van Zeehondencentrum Pieterburen en het projectteam vierden samen met een gezelschap van diverse stakeholders, genodigden en direct betrokkenen dit bijzondere moment op de bouwlocatie in de haven van Lauwersoog.

Het slaan van de eerste paal staat naast de start bouw ook symbool voor de goede en prettige samenwerking met Bouwgroep Dijkstra Draisma en de ingezette transitie voor Zeehondencentrum Pieterburen. De eerste paal werd geslagen door Ona van Dijk (bijna 3 jaar), dochter van Sander van Dijk en Eva Nogue Astier, beiden werkzaam bij Zeehondencentrum Pieterburen. Hiermee wil de stichting benadrukken dat er een centrum wordt gebouwd waarbij bewustwording over de toekomst van het Waddengebied voor Ona, haar generatie en de generaties na haar centraal staat.

 

“Op deze bijzondere plek gaan we werken aan een gezonde balans tussen mens en natuur, voor de wereld van morgen. We doen het voor Ona, haar generatiegenoten en alle generaties na haar. Dit centrum wordt een plek waar we onze handen uit de mouwen steken om mensen bij onze missie te betrekken met activiteiten, exposities en ervaringen. Zo willen we zo veel mogelijk mensen inspireren én activeren hun eigen steentje bij te dragen aan een duurzame en gezonde Waddenzee." Aldus Niek Kuizenga, directeur Werelderfgoedcentrum Waddenzee.

Een voorproefje

De genodigden kregen alvast een voorproefje van de nieuwe experience, een interactieve tentoonstelling die vanaf 2025 te bezoeken is. Zij werden met een activiteit geleid naar een persoonlijke belofte aan het Waddengebied voor de nabije toekomst. Deze beloftes zijn ter plekke verbonden aan een oude ankerketting. Zo kan er over twee jaar bij de opening van het Werelderfgoedcentrum teruggekeken worden op een verzameling niet vergeten en hopelijk zelfs ingeloste beloftes aan het Waddengebied.

Werkplaats van de Wadden

Het Werelderfgoedcentrum Waddenzee is een initiatief van en bouwt voort op Zeehondencentrum Pieterburen en wordt de nieuwe werkplaats van de Wadden. Het Werelderfgoedcentrum in Lauwersoog wordt de nieuwe plek om het Waddengebied mee te maken. Hier worden krachten gebundeld van nieuwsgierige bezoekers, onderzoekers, zeehondenverzorgers, duurzame vissers, bewoners en ondernemers. Samen vertellen we hier het verhaal van het Waddengebied om gezamenlijk actief bij te dragen aan een duurzame toekomst voor het Waddengebied en een impuls te geven aan de economie in de regio. Bewustwording creëren van de kwetsbaarheid van het Waddengebied en de noodzaak om op zoek te gaan naar een nieuwe balans tussen natuur en mens staan hierbij voorop. In het voorjaar van 2025 is de verwachte opening voor publiek.

Biense Dijkstra, directeur Bouwgroep Dijkstra Draisma over het project: “Na intensieve maanden van voorbereiding waarin een hechte samenwerking is ontstaan kijken wij er naar uit om te starten met de realisatie van dit prachtige beleef- en onderzoekscentrum in ‘onze’ mooie regio. Een unieke en bijzondere kans waarin we het ontwerp van de Deense architect Dorte Mandrup tot leven mogen brengen. Het uitgangspunt hierbij is dat er materialen worden gebruikt die passen in het Waddengebied en bestand zijn tegen het klimaat van Lauwersoog en de buitendijkse ligging. Geavanceerde en innovatieve technieken met duurzame herbruikbare materialen. Een feest om aan te werken samen met onze collega’s en partners.”

Biense Dijkstra

Het project volgen?

De nieuwbouw van het Werelderfgoedcentrum is te volgen via de Bouwapp. Of houd onze website in de gaten.