"Fake news", Cobouw blog Biense Dijkstra

Gepubliceerd op 14 oktober 2021

"Fake news", Cobouw blog Biense Dijkstra

Afgelopen week werd ik verrast door het feit dat met het benoemen van de feitelijke prestatie van onze Droogstapelwoning, er op Twitter een kleine discussie ontstond over de extreme prestatie van ons standaardproduct ten opzichte van bijvoorbeeld de nieuwe BENG-eis die door de overheid wordt ingevoerd. We doen het eigenlijk te goed, was één van de kritische noten.

 

In een eerdere blog heb ik al eens genoemd dat een goed doordacht product simpelweg beter is dan de norm. Maar er ontstaat pas besef als je de vergelijking met de norm daadwerkelijk gaat maken. Dat maakte mij dan weer gelukkig, omdat daarmee de – in onze ogen ambitieloze - norm toch nog een positieve bijdrage levert aan de energietransitie.

 

Bij ons is ondertussen de vraag ontstaan hoe je de klant kunt overtuigen om te investeren in een duurzaam product, wat vele malen beter presteert dan een traditioneel gerealiseerd product. Wij noemen het de kalkzandsteendoctrine. De gemiddelde klant stapelt nog steeds het liefst zachte zandsteenblokken en freest nog het liefst elektriciteitsbuizen, omdat dat een robuust karakter heeft en een degelijk gevoel geeft. Bizar.

 

Waarom is ons product, ondanks de snelle realisatie, het demontabele karakter en de volledige herbruikbaarheid, met een lage CO2-footprint, energieleverend en afgevuld met cellulose zelfs 92% circulair, toch nog niet goed genoeg? Het is een soort mission impossible, die langzaam vorm krijgt en me doet denken aan de Amerikaanse Trump-kiezer. Zij zullen weten dat iets helemaal niet, of ten minste niet helemaal deugt. Er zijn dus talloze argumenten om het niet te doen. Je verstand zegt nee, maar je doet het toch: fout kiezen. Omdat het goed voelt of omdat je het andere niet vertrouwt, je mores je tegenhoudt, of gewoon omdat je het niet snapt. Zolang je het af kunt doen als fake news, hoef je niet duurzaam te kiezen. Jammer genoeg voor de critici kunnen wij gewoon de gecertificeerde testresultaten overleggen.

 

We zagen Trump na zijn coronabesmetting aan een grote groep aanhangers vertellen dat hij corona heeft verslagen, met een stoer verhaal wat robuust overkomt en een overwinningsgevoel opwekt. Misschien is het een foute metafoor, maar mogelijk gaat Trump nóg vier jaar Amerika besturen. Met alle gevolgen van dien. Dan hebben we over vier jaar tenminste een nog betere reden om voor CO2-neutraal te kiezen en is Trump de BENG-eis waarnaar gerefereerd kan worden.