Expertisecluster De Vaandel Zuid in Heerhugowaard opgeleverd

Gepubliceerd op 03 februari 2023

Expertisecluster De Vaandel Zuid in Heerhugowaard opgeleverd

Vrijdag 3 februari was het zover: we leverden het expertisecentrum van 7200m2 op aan Stichting Gebouwbeheer de Vaandel. De uiteindelijke gebruikers zijn ruim vierhonderd leerlingen die nu nog naar school gaan in Bergen, Alkmaar en Heerhugowaard.

Een bijzonder project

Het is een bijzonder project. Het centrum is afgestemd op kinderen met meervoudige handicaps en bijzondere leerproblematiek. De school wordt het nieuwe onderkomen voor kinderen en leerkrachten van de Mytylschool in Bergen, Heliomare de Alk uit Alkmaar en de Antoniusschool uit Heerhugowaard. Het centrum heeft 36 lokalen met allemaal een eigen doorgang naar een tuin. Er is een therapie- en gewenningsbad met beweegbare bodem en twee sportzalen. Verder zijn er speciale voorzieningen zoals tilliften en aangepaste sanitaire ruimtes.

 

Het gebouw is ontworpen door architect Nanine Carree van Carree Architecten. Het complex is gebouwd als een dorp, buurtschap Waaranders is bij het ontwerp en realisatie betrokken

Donald van der Veen van Stichting Maatschappelijk Vastgoed (l) en Jan Kamminga van BGDD (r)
Donald van der Veen van Stichting Maatschappelijk Vastgoed (l) en Jan Kamminga van BGDD (r)

Een betrouwbare samenwerking

Voor de oplevering tekenden Donald van der Veen van SMV en Jan Kamminga, projectleider bij Dijkstra Draisma. Voor ons jaarlijkse magazine de Stream interviewden we ze over dit unieke project. Van der Veen: “Ze waren al zeven jaar bezig met de plannen, toen in december 2017 in het Alkmaars Dagblad stond dat het project niet haalbaar was. Mijn vrouw zei toen: ‘Moet jij daar niet wat mee?’. Ik schreef een brief en in januari zaten we om tafel.” Toch was er nog heel wat overleg en rekenwerk nodig. “Maar we slaagden glansrijk voor de haalbaarheidstest en nu zijn we eindelijk los”. Het wordt een mooi project, aldus Kamminga: “De school ontbreekt het aan niks. Er is een therapiebad, sportzalen en zorgruimtes.” 

Eerder werkten SMV en Dijkstra Draisma samen aan de bouw van scholen, ook nu had Van der Veen vertrouwen in de samenwerking: “Ik ken inmiddels het DNA van Dijkstra Draisma. Er is een open agenda, je weet hoe men schakelt. Ze hebben ruime ervaring met het bouwen van scholen, zijn robuust en betrouwbaar.” Ook Kamminga is enthousiast: “De samenwerking loopt goed, je weet wat je aan elkaar hebt. Er is een hele directe communicatie en vaak lossen we zaken samen op. We kunnen veel van elkaar hebben.” Wel is Kamminga benieuwd naar hoe Van der Veen het ‘m flikt: hoe is het hem gelukt dit allemaal op te zetten en waarom lukt hem dit wel terwijl andere aanbieders stoppen? Van der Veen: “Mijn ‘geheim’ is dat ik een detailfreak ben. Van elk project wil ik alles weten. Maar het mooie is: Jan is precies zo.”

"Complimenten aan het team om binnen de planning en het budget toch hele hoge kwaliteit te leveren, het rapportcijfer is een 9,5. Cum laude geslaagd!"

Donald van der Veen, Stichting Maatschappelijk Vastgoed (SMV)