EPV-label voor DD Wonen Nul op de meter renovatieproject 55 woningen Jan van Scorelstraat in Leeuwarden; pas het tweede project in Nederland!

Gepubliceerd op 17 mei 2017

EPV-label voor DD Wonen Nul op de meter renovatieproject 55 woningen Jan van Scorelstraat in Leeuwarden; pas het tweede project in Nederland!

De woningen van woningcorporatie Elkien aan de Jan van Scorelstraat in Leeuwarden beschikken over een Energie Prestatie Vergoeding (EPV) label. Het is pas het tweede project in Nederland waarbij woningen over een dergelijk label beschikken. Het EPV-label is een erkenning voor de toegepaste verduurzamingsmaatregelen.

ISOLATIESCHIL VAN DD WONEN

We zijn er bij Bouwgroep Dijkstra Draisma trots op dat de woonoplossingen van DD Wonen nu steeds vaker in de praktijk worden toegepast en mooie resultaten behalen. We hopen dat er nog vele projecten volgen waarbij woningen een EPV-label krijgen.

WAAROM EPV

Woningen krijgen alleen een EPV-label wanneer zij zeer energiezuinig zijn en energie opwekken. Om dit te bereiken zijn, vooral bij renovatieprojecten, grote investeringen nodig. Wanneer de woningen aan de strenge eisen voldoen, mogen verhuurders een EPV vragen aan de huurders. Zo worden woningcorporaties gecompenseerd voor hun investeringen. En omdat huurders een lagere energierekening krijgen dankzij de ingrepen, nemen hun maandlasten niet of nauwelijks toe. Deze nemen zelfs af wanneer zij minder energie verbruiken dan het gemiddelde. Bovendien krijgen huurders een zeer comfortabele woning, vergelijkbaar met een nieuwbouwwoning.

DE EISEN VOOR EPV

De eerste voorwaarde voor een energieprestatievergoeding is een zeer goede isolatie van de woning. Het gaat hier zowel om vloer, wand als dakisolatie. 

1. Warmtevraag
Aan de hand van de isolatie waarde wordt de warmtevraag bepaald. De warmtevraag geeft aan hoeveel energie nodig is om de woning te verwarmen bij gemiddeld gebruik in een jaar met een normale winter. Hoe beter de isolatie, hoe lager de warmtevraag van de woning. Is de warmtevraag minder dan 50 kWh per vierkante meter per jaar? Dan mag de verhuurder een EPV aan de huurder vragen. 

2. Duurzaam opgewekte energie voor de woning
De tweede voorwaarde voor een energieprestatievergoeding is dat de woning veel energie duurzaam opwekt. Dit kan bijvoorbeeld via zonnepanelen. De minimumeisen hiervoor zijn:
· Genoeg energie om de woning te verwarmen (in elk geval evenveel als de vastgestelde warmtevraag van de woning).
· Alle energie die nodig is voor de vaste installaties in het gebouw. Bijvoorbeeld de ventilatie.
· 26 kWh per vierkante meter aan elektriciteit voor het gebruik van elektrische apparaten.
· 15 kWh per vierkante meter aan warm water voor gebruik in de keuken en badkamer.

Deze energie is genoeg voor een gemiddeld gezin in een jaar met gemiddelde temperaturen.

STIJGEN OF DALEN ENERGIEKOSTEN

Huurder en verhuurder kunnen vooraf afspraken maken over de gevolgen voor de EPV bij een stijging of daling van de energieprijs. Er kan ook een vast bedrag per maand worden afgesproken waarbij energieprijs geen invloed heeft op de EPV

Bron informatie EPV: Rijksoverheid.