Een stap verder in grote versterkingsoperatie Uithuizen

Gepubliceerd op 14 juni 2023

Een stap verder in grote versterkingsoperatie Uithuizen

De provincie Groningen wordt al geruime tijd geteisterd door aardbevingen als gevolg van gaswinning. Hierdoor voldoen talloze woningen niet meer aan nieuwe veiligheidseisen. Woningstichting Goud Wonen ondervindt ook de gevolgen van deze situatie en is bezig met een grote versterkingsoperatie van hun woningbezit. In de komende jaren maken zij een groot aantal woningen aardbevingsbestendig om de veiligheid van de bewoners te beschermen. Als onderdeel van dit project startte Bouwgroep Dijkstra Draisma met de bouw van 29 woningen aan de Wilgenbos in Uithuizen. Om de start van de bouw te vieren werd woensdagmiddag 14 juni op feestelijke wijze het bouwbord onthuld.

Kwaliteit toevoegen

Deze nieuwe woningen aan de Wilgenbos zijn de eerste woningen in Uithuizen die vanwege de aardbevingen na sloop worden teruggebouwd. Een belangrijk moment in de grote versterkingsoperatie van Goud Wonen. Over die operatie zegt bestuurder Harry Oosting: “Door dit samen met de architect en de bewoners te doen willen we kwaliteit toevoegen en de ziel in het dorp houden.”

Sloop- nieuwbouw

De versterkingsmaatregelen van de 31 bestaande woningen aan de Wilgenbos waren zo fors dat Goud Wonen ervoor koos om de woningen te slopen en daarvoor 12 levensloopbestendige- en 17 gezinswoningen terug te bouwen.

Het ontwerp

De toekomstige bewoners dachten mee over de uitstraling en inrichting van de woningen. Architect De Deur in Huis maakte op basis daarvan het ontwerp en hield rekening met typische kenmerken van Uithuizen. Ook de openbare ruimte krijgt een upgrade, zo komen er meer groen en een speelplaats terug in de wijk.

Kansen in de wijk

Deze ingrijpende verandering biedt ook kansen voor de bewoners en de wijk. De nieuwe woning is energiezuinig en comfortabeler. Dirk Bronts is huurder van Goud Wonen en keert straks terug naar de Wilgenbos. Hij vertelt: “Ik heb zin om te verhuizen en ben er helemaal klaar voor. Alle nieuwe meubels zijn zelfs al binnen, behalve een eettafellamp”.

Tijdelijke huisvesting

De bewoners aan de Wilgenbos stonden voor de keuze om terug te keren naar de nieuwe woningen of in één keer te verhuizen naar een woning elders. In totaal kozen twaalf bewoners om in het voorjaar van 2024 hun intrede in de nieuwe woning te nemen. Tot die tijd wonen zij tijdelijk in een woning van Nationaal Coördinator Groningen aan de Nijversheidsweg.